Neispunjeno

I pored najava iz VM BiH rezultati popisa još uvijek nisu objavljeni

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, najavio je početkom februara, nekoliko dana prije predaje aplikacije naše zemlje za članstvo u EU, da očekuje kako će rezultati popisa stanovništva u BiH biti objavljeni u “nekoliko narednih sedmica”.

Denis Zvizdic

“Objavljivanje popisa stanovništva očekujemo u nekoliko narednih sedmica i stvar se razvija u pozitivnom smjeru. Popis je jedan od ključnih dokumenata za dalji razvoj segmenata na evropskom putu”

(Denis Zvizdić, Klix.ba, 10.02.2016.)

Sličan stav, odnosno najavu da će rezultati popisa biti objavljeni u “narednih mjesec dana” Zvizdić je ponovio u emisiji TV Liberty koja je emitovana u nedjelju 21. februara.

Međutim, kako sada stvari stoje teško je očekivati objavu rezultata Popisa stanovništva koji je u BiH proveden još u oktobru 2013. godine, prije sredine ove godine. Krajnji rok za objavu rezultata popisa je juli 2016. godine, a do sada su objavljeni samo preliminarni rezultati koji su se odnosili na broj stanovnika po općinama u BiH. Početak objave rezultata popisa najavljivan je u više navrata proteklih godina no zbog neusaglašenog stava statističkih agencija u BiH on je prolongiran.

Kako je prije nekoliko dana saopšteno iz Popisnog biroa Agencije za statistiku BiH da, ako se najkasnije do 15. marta 2016. ne usvoji “Jedinstveni program obrade popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013.“, statističke institucije u BiH neće moći objaviti rezultate popisa u zakonom predviđenom roku do 1. jula 2016. godine.

Iz Agencije za statistiku BiH za Istinomjer su potvrdili da će se sastanak Centralnog popisnog biroa održati u srijedu 09. marta te da ako tada ne bude definisano pitanje rezidentno i nerezidentnog stanovništva teško je očekivati da se ispoštuje zakonski rok za objavu rezultata Popisa stanovništva. U koliko ovo pitanje ne bude riješeno u pitanje će biti dovedena kredibilnost svih statističkih institucija u BiH koje bi se dovele u situaciju da krše zakon. U tom slučaju kako su nam rekli, moralo bi se postaviti pitanje odgovornosti zbog kašnjenja. Inače na putu ka EU nakon podnošenja aplikacije BiH će morati ispuniti upitnik koji sadržava 5 – 6 hiljada pitanja od kojih će veliki dio biti statističke prirode. Ukoliko ne budemo imali rezultate Popisa na ta pitanja nećemo moći odgovoriti.

Dakle, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić najavio je mogućnost skore objave rezultata Popisa stanovništa iako još uvijek nije usvojen pomenuti program obrade popisne građe, a s obzirom da je od njegove prve najave prošlo mjesec dana možemo zaključiti kako je njegovo obećanje ostalo neispunjeno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!