Radi se na tome

Pokrenute aktivnosti u cilju nastavka izvoza rebrastog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac nakon sastanka sa delegacijom kompanije “ArcelorMittal” Zenica, te predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH održanog 27. 7. 2020. godine u Sarajevu nije krio svoj optimizam kada je u pitanju izvoz rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Republiku Srbiju.

 

Govoreći o potrebi zaštite domaće proizvodnje u sektoru metalne industrije, ministar Košarac podsjetio je da je povod sastanka bila Odluka koju je Republika Srbija donijela krajem juna 2020. godine o pokretanju postupka ispitivanja za uvođenje mjera zaštite od prekomjernog uvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama, a sve u skladu sa pravilnikom Svjetske trgovinske organizacije.

Izražavajući, kako je rekao, “razumijevanje zbog ovakve odluke Republike Srbije u nastojanju da zaštiti sopstvenu proizvodnju, s obzirom na kretanja na svjetskom tržištu čelika”, Košarac je tom prilikom izjavio:

Zatražio sam od predstavnika zeničkog ‘ArcelorMittala’ i Vanjskotrgovinske komore BiH da se uključe u istražni postupak kako bi se prikupili podaci, te preduzeli odgovarajući koraci u dokazivanju činjenice da proizvođači iz BiH nisu prouzrokovali poremećaj na tržištu Srbije, odnosno da u proteklom periodu nije bilo rasta izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama u Srbiju iz BiH, nego da je zabilježen i pad izvoza iz BiH u Srbiju.

Staša Košarac, 27. juli 2020.

Najavljujući da će “uputiti dopis Ministarstvu trgovine Republike Srbije u kojem će zatražiti službeni stav u vezi sa mogućnošću iznalaženja modaliteta koji će osigurati nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju na istom nivou kao i prethodnih godina”, Košarac je pored ostalog dodao:

Uvažavajući dobre vanjskotrgovinske odnose sa Srbijom, uvjeren sam da ćemo naći način da omogućimo nesmetan nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju.

Staša Košarac, 27. juli 2020.

Istinomjer je 24. 9. 2020. godine poslao upit Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine sa molbom da nam se proslijede informacije o eventualnim najnovijim aktivnostima preduzetim u pravcu omogućavanja nastavka nesmetanog izvoza rebrastog čelika u šipkama iz BiH u Republiku Srbiju.

U odgovoru koji je 6. 10. 2020. godine na našu adresu dostavila savjetnica za medije u MSTEO BiH, Nevena Ćosić, nakon podjećanja na genezu problema, navedene su i posljednje aktivnosti koje je resorno ministarstvo preduzelo na njegovom rješavanju:

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je putem CEFTA kontakt tačke za BiH obavijestilo CEFTA kontakt tačku za Srbiju da bi uvođenje carinskih ili necarinskih barijera predstavljalo kršenje CETFA pravila. Osim toga, ministar Košarac je uputio dopis potpredsjedniku Vlade i ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, a povodom Odluke o pokretanju postupka ispitivanja za uvođenje mjera zaštite od prekomjernog uvoza rebrastog betonskog čelika. U pismu je, između ostalog, predloženo da se CEFTA Strane, a time i BiH, izuzmu iz Odluke, te održavanje bilateralnog sastanak u Sarajevu ili u Beogradu, kako bi se razgovaralo o mogućnostima iznalaženja modaliteta koji će osigurati nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju na istom nivou kao i prethodnih godina. Predmetno pitanje biće jedna od tema sastanka ministra Košarca sa nadležnim ministrom u Srbiji, a koji će uslijediti nakon formiranja novog saziva Vlade Republike Srbije.

Nevena Ćosić, 6. oktobar 2020.

S obzirom na preduzete korake u pravcu omogućavanja nesmetanog nastavka izvoza rebrastog čelika u šipkama iz BiH u Republiku Srbiju, Istinomjer će obećanju Staše Košarca dati ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti eventualne daljnje aktivnosti s tim u vezi.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!