Hadžić: Optimista u julu, pesimista u septembru

Damir Hadžić

Sve je manje optimista i potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić, koji podsjeća da je Lagumdžija na sebe preuzeo obavezu iniciranja bilateralnih razgovora do sarajevskog sastanka kako bi pokušao približiti stavove o ključnim pitanjima. U tome, očito, nije uspio. “Najveći je problem sastav Vijeća ministara i nisam siguran šta bi se moglo desiti. Velika je mogućnost da ne bude dogovora, jer su stavovi zakovani”, priznaje Hadžić, koji, međutim, vjeruje da bi dogovor mogao biti postignut o tri pitanja koja se tiču evropskog puta BiH.

(Dnevni avaz, 15. 9. 2011.)

***

Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić potvrdio je za “Dnevni avaz” da su otpočeli novi razgovori o formiranju državne vlasti i da danas mnogo više nego ranije ima šansi da dođe do njenog skorog formiranja.
Vjeruje da juli i početak avgusta trebaju biti iskorišteni da bi se državna vlast, napokon, sklopila.
“Da, tačno je, došlo je do razgovora. Vjerujemo da bi na tragu naših zahtjeva, to jeste, SDP-a moglo doći do konstituiranja državne vlasti. Čović je zainteresiran za formiranje državne vlade i pravljenje pomaka. Bilo je vrijeme da se ovo dogodi i puno ranije. Možemo se složiti s konstatacijom gospodina Čovića da je došlo do relaksacije odnosa. Sada su svi spremni napraviti kompromis, a tu, prije svega, govorim o odnosima između SDP-a i HDZ-a BiH. Čak sam vidio da i Rajko Vasić tvrdi da se vlast ne može napraviti bez SDP-a”, izjavio je Hadžić za “Avaz”.

(Dnevni avaz, 17. 7. 2011.)

Komentar:

Dva mjeseca, duga, teška i topla, bila su potrebna Damiru Hadžiću, potpredsjedniku SDP-a da “shvati” kompleksnu situaciju u vezi sa formiranjem vlasti. Istina, u julu nije bilo razgovora o formiranju vlasti, nego su partijski funkcioneri iznosili vlastite stavove, obično “uvijene” u pliš i svilu, kako bise relaksirala ili natjerala “druga strana” da “razmisli” o svojim stavovima. Septembar je, uz sniženje temperatura, dobro došao mladom SDP-ovom potpredsjedniku da shvati da dobra volja i želja nisu dovoljne da se postigne uspjeh. Naime, potrebno je vrijeme, kojeg Bosna i Hercegovina odavno nema.

Do 5.oktobra predviđeno ponovno otvaranje Titove pećine u Drvaru?

Titova pećina u Drvaru koja je dio Spomen-kompleksa “25. maj” usljed, kako je tada navedeno, “odrona koji je uništio...

Uskoro počinje dugoočekivana rekonstrukcija vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju?

U ponedjeljak, 16. septembra 2019. godine, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić najavio je rekonstrukciju devastiranog vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju, na čiju rekonstrukciju...Sve statističke institucije u BiH po prvi put “pod jednim krovom”?

Nedavno je iz Agencije za statistiku BiH najavljeno da će, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, “po prvi put, od 2009. godine biti ažuriran Master okvir uzorka” s krajnjim ciljem da se...