Gratz: Priroda i društvo po Našoj stranci

Dennis Gratz
Dennis Gratz

„Postignut je principijelni dogovor sa SDA, SDU i SBiH. Nije dogovoreno zajedničko djelovanje, i ono će zavisiti od toga da li će biti zaštićeni interesi Naše stranke, odnosno naših birača, a to je prije svega izbor Jakoba Fincija za gradonačelnika“, kaže Gratz.

(radiosarajevo.ba, 11.12.2012.)

„Koalicija SDP-a i SBB-a je suštinski neprirodna, kao što je bila i sa SDA. Generalno nismo sretni zbog novih događaja i smatramo da će izazvati novu krizu. Postojala je ponuda da Naša stranka uđe u novu koaliciju. Mi smo tu ponudu odbili.“, rekao je Gratz za našu redakciju.

Predsjednik naše stranke je i dodao da činjenica da SDA više ne učestvuje u vlasti predstavlja „civilizacijski iskorak u smislu da je napokon prevaziđeno da jedan narod može predstavljati samo jedna stranka“.

(Source.ba, 04.06.2012.)

Komentar:

Ne toliko davno, nakon što se na svim nivoima vlasti raspala koalicija SDA i SDP-a, tzv. Platforma, predsjednik Naše stranke Dennis Gratz je odluku da ne uđe u koaliciju sa SDP-om i SBB-om opravdao njenom “neprirodnošću”. Neprirodna je za njega tada bila i koalicija SDP-a sa SDA, pa se postavlja pitanje kako je sada, pola godine kasnije, saradnja sa SDA i SBiH postala prirodnija.

Bilo to zajedničko djelovanje ili ne, Naša stranka je posljednjim potezom ipak zakoračila u formiranje Gradskog vijeća Sarajeva sa Strankom demokratske akcije, Socijaldemokratskom unijom i Strankom za Bosnu i Hercegovinu, tako da je “saradnja” sama po sebi očigledna.

Ako uzmemo u obzir i činjenicu da je Naša stranka bila suzdržana prilikom formiranja posljednje Vlade KS, koju je formirala SDA uz podršku SDU-a, BPS-a, BOSS-a, NSRZB-a i NP BiH , nedosljednost njihovog posljednjeg poteza još je uočljivija.

Pored toga, predsjednik Naše stranke ovu odluku opravdao je i štićenjem interesa glasača, što je, prema njegovim riječima, jednako izboru Jakoba Fincija za gradonačelnika Sarajeva. Ipak, nejasna je veza ove dvije stvari s obzirom da je Naša stranka inicijativu za kandidaturu Jakoba Fincija na poziciju gradonačelnika predstavila tek nedavno, te da njihovi birači nisu mogli znati za ovu inicijativu prije izbora.

Zbog svega navedenog posljednji potez Naše stranke može se ocijeniti kao nedosljedan.

(istinomjer.ba)

Do 5.oktobra predviđeno ponovno otvaranje Titove pećine u Drvaru?

Titova pećina u Drvaru koja je dio Spomen-kompleksa “25. maj” usljed, kako je tada navedeno, “odrona koji je uništio...

Uskoro počinje dugoočekivana rekonstrukcija vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju?

U ponedjeljak, 16. septembra 2019. godine, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić najavio je rekonstrukciju devastiranog vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju, na čiju rekonstrukciju...Sve statističke institucije u BiH po prvi put “pod jednim krovom”?

Nedavno je iz Agencije za statistiku BiH najavljeno da će, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, “po prvi put, od 2009. godine biti ažuriran Master okvir uzorka” s krajnjim ciljem da se...