Nedosljedno

Gradski odbor SNSD-a Istočno Sarajevo i Vujičić ipak podržali izbor Nešića

Na konferenciji za medije održanoj 23.1.2023. godine Gradski odbor (GO) SNSD-a Istočno Sarajevo iznio je stav po pitanju prijedloga imenovanja Nenada Nešića (DNS) na funkciju ministra sigurnosti BiH.

Izvor: Twitter/Milorad Dodik

Mi kao Gradski odbor nismo zadovoljni nimalo predloženim kadrovskim rješenjima u Savjetu ministara”, izjavio je član GO SNSD Istočno Sarajevo i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) Miroslav Vujičić te u nastavku iznio razloge zbog čega ne treba podržati izbor Nešića na navedenu funkciju.

Konkretno, smatramo da neki ljudi nemaju ni vještine, ni znanja, ni kompetencije, kao što je gospodin Nenad Nešić, da obavlja poziciju za koju je predložen. Stotinu razloga je zašto ne treba podržati Nenada Nešića na to mjesto, a samo jedan razlog je zašto ga treba podržati. Sve što je do sada radio dok je rukovodio Putevima vidjeli smo kako je radio. Od tri odrona od Sarajeva do Foče samo je jedan zakrpljen. Vidjeli ste kako je rukovodio partijom DNS-a. Partija koja je imala preko 100.000 glasova spala je na 30.000 glasova.

Miroslav Vujičić, 23.1.2023.

U nastavku obraćanja Vujičić je kao jedini “razlog” zbog kojeg bi podržao Nešića naveo to što bi, po njegovom mišljenju, Nešić “vjerovatno upropastio i to ministarstvo”.

Ako bi kojim slučajem bio izabran za ministra u Savjetu ministara, odnosno ministar bezbjednosti, vjerovatno bi upropastio i to ministarstvo i to je jedini razlog zašto bi se ja opredijelio da glasam za Nenada Nešića u Savjetu ministara.

Miroslav Vujičić, 23.1.2023.

Na kraju izlaganja Vujičić je najavio dodatne konsultacije o ovom pitanju s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, a javnosti se obratio i gradonačelnik Istočnog Sarajeva i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić, iznoseći dodatne argumente zašto je GO SNSD-a Istočno Sarajevo protiv izbora Nenada Nešića za ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Kandidati DNS-a za poslanike u Predstavničkom domu PSBiH nisu dobili direktnu podršku naroda, nego su u skupštini delegirani putem kompenzacionih mandata. Mi nemamo ništa protiv DNS-ove želje da sarađuje sa nama kao SNSD-om, ali po nama, ta želja mora biti dokazana. Znači, ne može jednostavno, ne možete biti neki “treći put” danas, a sutra ste ministar u vlasti koju ste prestizali nekim kamiončićem. Još ako narod kaže da je to sasvim drugačije, onda vi imate obavezu kao neko ko odgovara tom narodu, ko je dobio podršku, da to prenesete.

Ljubiša Ćosić, 23.1.2023.

Dan kasnije, kako je na svom Twitter profilu potvrdio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, održan je sastanak s članovima Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo.

Upravo sam održao sastanak s prijateljima iz Istočnog Sarajeva. Poslanici SNSD-a u punom kapacitetu sutra će glasati za podršku Savjetu ministara BiH.

Milorad Dodik, 24.1.2023.

Na 2. hitnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH održanoj 25.1.2023. godine na dnevnom redu našlo se potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Za predloženi sastav glasala su 23 poslanika, dok je 19 bilo protiv, čime je izabran novi saziv Vijeća ministara BiH.

Screenshot BHRT

U skladu s prijedlogom, ministar sigurnosti bit će Nenad Nešić, a među 23 poslanika koji su podržali ovaj saziv našao se i Vujičić.

Ovim Istinomjer stav GO SNSD-a Istočno Sarajevo i Miroslava Vujičića po pitanju podrške imenovanju Nenada Nešića za ministra sigurnosti BiH ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!