Ispunjeno

Građanima RS omogućeni turistički vaučeri

Gostujući u programu RTRS-a, predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović, najavila je kreiranje programa na osnovu kojeg će građanima biti dijeljeni vaučeri koje će moći da troše na turističkim destinacijama u RS-u, u cilju saniranja negativnih posljedice epidemije koronavirusa.

Cvijanović je rekla da je to dogovoreno na sastanku sa članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom i predsjednikom Vlade Republike Srpske, Radovanom Viškovićem, a nakon sugestija Privredne komore i onih koji se bave hotelijerstvom i turizmom.

Taj program će omogućiti našim ljudima da dožive svoju RS na drugačiji način i obiđu mnoga mjesta za koja su čuli, ali su uvijek željeli da idu negdje drugo jer je to valjda u ljudskoj prirodi. Bit će to stimulativno za hotelijerstvo, turizam u cjelini i za građane. Kreirane su konture tog programa, a sljedeće sedmice, vjerovatno u četvrtak, imat ćemo sastanak sa ljudima iz tog sektora kako bismo konačno definirali mjere koje će biti sprovođene tokom cijele godine.

Željka Cvijanović, 15. maj 2020.

Najavljeni sastanak sa predstavnicima turističkih organizacija i hotelijera iz RS održan je u petak 22. maja, a na njemu je određen i datum početka izdavanja pomenutih vaučera, kao i način njihovog korištenja. Kako su prenjeli mediji nakon sastanka, Cvijanović je rekla da će u prvoj fazi biti emitovano 20.000 vaučera, nakon toga dva puta po 15.000, a da će u slučaju velikog interesa biti omogućeno dodatno emitovanje vaučera.

Za boravak tri večeri moći će biti korišten jedan vaučer, a za boravak četiri i više večeri dva vaučera po smještajnoj jedinici. Namjera je da korištenje vaučera počne od 15. juna.

Željka Cvijanović, 22. maj 2020.

Nakon toga, Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske utvrdio je 28. majaprijedlog uredbe o uslovima i načinu korišćenja turističkih vaučera za subvencionisano plaćanje smještaja u Srpskoj”, koju je Vlada RS istog dana i usvojila. Nedugo zatim Ministarstvo trgovine i turizma RS objavilo je “Javni poziv ugostiteljima i turističkim agencijama za dostavu prijave radi učešća u realizaciji šeme dodjele turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima na teritoriji Republike Srpske”.

Pravo učešća na Javnom pozivu ima ugostitelj koji pruža usluge u ugostiteljskim objektima za smještaj, u skladu sa propisima kojim se uređuje oblast ugostiteljstva, koji je uredno izmirio poreske obaveze zaključno sa danom 29.02.2020. godine i ima najmanje četiri zaposlena radnika, te turistička agencija koja je nosilac Licence Ministarstva i koja je uredno izmirila poreske obaveze. Ugostitelji i turističke agencije koje ispune uslove za učešće u projektu dodjele turističkih vaučera biće upisani u Evidenciju koja će biti dostupna na internet stranici Ministarstva.

Ministarstvo trgovine i turizma RS, 5. juni 2020.

Potom je 15. juna, kako je Cvijanović ranije i najavila raspisan Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu turističkog vaučera koji je namijenjen građanima Republike Srpske, a u pozivu su preciznije definisani uslovi za njihovo korištenje:

Korisnik vaučera ostvaruje pravo na subvenciju troškova usluge smještaja koja uključuje noćenje sa doručkom u jednoj smještajnoj jedinici ugostiteljskog objekta za smještaj, bez subvencije ostalih troškova ishrane i pića ili drugih fakultativnih usluga. Ugostitelj, odnosno turistička agencija naplaćuje korisniku vaučera uslugu umanjenu za vrijednost turističkog vaučera. Jedan korisnik može iskoristiti turistički vaučer za plaćanje troškova usluge smještaja u minimalnom trajanju od tri noćenja zaredom, dok dva korisnika mogu iskoristiti turističke vaučere za plaćanje troškova usluge smještaja u minimalnom trajanju od četiri noćenja zaredom. Ukoliko se turistički aranžman realizuje posredstvom turističke agencije, dva korisnika mogu iskoristiti turističke vaučere za plaćanje troškova usluge smještaja u minimalnom trajanju od četiri noćenja zaredom u više ugostiteljskih objekata za smještaj.

Ministarstvo trgovine i turizma RS, 15. juni 2020.

Vaučer u iznosu od 100.00 KM, kako je navedeno u saopćenju, može se iskoristiti u periodu od 15. juna do 15. novembra 2020. godine samo kod ugostitelja ili turističke agencije koji su upisani u evidenciju agencija i ugostitelja u RS, koja je dostupna na internet stranici Ministarstva turizma RS, te se ažurira na dnevnoj osnovi. Prijava za vaučer također se može preuzeti na internet stranici ovog Ministarstva, a građani je mogu izvršiti i popunjavanjem obrasca prijave putem elektronske aplikacije “eVaucer”.

Nekoliko dana nakon što je raspisan javni poziv za građane, ministrica trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić istakla je u razgovoru za novinsku agenciju SRNA da su građani veoma zainteresovani za turističke vaučere.

Prvog dana nakon objave javnog poziva, 15. juna, pristigle su prijave građana zainteresovanih za vaučere. U Ministarstvo svakodnevno stižu prijave turističkih agencija i ugostitelja za učešće u projektu, tako da već sad možemo reći da je donesena ispravna odluka kada se krenulo u realizaciju projekta dodjele turističkih vaučera.

Suzana Gašić, 19. juni 2020.

S obzirom da je izdavanje vaučera građanima RS koje će moći da troše na turističkim destinacijama u ovom entitetu počelo, Istinomjer će obećanje Željke Cvijanović dato prije više od mjesec dana ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!