Neistina

Građani Francuske primili su mnogo više od 5.000 vakcina

Govoreći za N1 televiziju o eventualnom skorom početku vakcinacije građana u FBiH, pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez je govorio i o mogućim količinama.

Foto: N1

Čerkez je, ističući da će u prvoj fazi u BiH doći tek nekoliko hiljada vakcina putem Covax mehanizma, govorio i o uticaju imunizacije na epidemiološku sliku, te je iznio i jednu tvrdnju u vezi sa provođenjem ovog procesa u Republici Francuskoj.

Vi ste vidjeli, recimo, jedna Francuska, mnogoljudna zemlja, da je primila u prvoj fazi pet tisuća vakcina. Šta je pet tisuća za toliko stanovništvo?

Goran Čerkez, 14. 1. 2020.

Istina je da je procenat vakcinisanog stanovništva Francuske dosta manji od procenta u nekim drugim zemljama, što pokazuju i podaci sa internet-stranice Our World in Data, iako je proces vakcinacije u ovoj zemlji započeo kada i u ostatku EU, 27. decembra prošle godine. Tako je samo u prvoj sedmici, u kojoj su bili i novogodišnji praznici, vakcinacija tekla nešto sporije, ali je taj proces intenziviran u narednim danima.

Kako je prenijela Al Jazeera 6. januara, pozivajući se na informacije francuske Vlade, ova zemlja nabavila je 560.000 doza vakcine proizvođača Pfizer-BioNTech, a očekivala je i dodatnih još 500.000 vakcina.

Prema zvaničnim Vladinim informacijama, u Francuskoj je do 12. januara vakcinisano blizu 190.000 građana, dok je ta cifra 14. januara, kada je Čerkez i iznio svoju tvrdnju, prema podacima francuskog portala Covid Tracker, koji koristi oficijelne izvore iz Ministarstva zdravlja Republike Francuske, iznosila 318.216 vakcinisanih stanovnika u ovoj zemlji.

Izvor: Covid Tracker / Ministarstvo zdravlja Republike Francuske

S obzirom na iznesene činjenice, Istinomjer će tvrdnju Gorana Čerkeza, da su građani Francuske primili 5.000 vakcina, ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!