Neistina

Govedarica nije smijenjen, niti je bio predsjednik SDS-a sa “najkraćim mandatom u istoriji”

Portparol SNSD-a, Radovan Kovačević u jednom od svojih obraćanja javnosti rekao je pored ostalog da je Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik “sasvim jasno i nedvosmisleno osudio ponašanje” člana SNSD-a i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, Staše Košarca, te da, kako je naveo, “samo politički licemjeri i lešinari poput Vukote Govedarice mogu pokušavati da to relativiziju”.

Tom prilikom Kovačević je i ustvrdio:

Umjesto što brine o tome koga će se ili neće odreći Milorad Dodik, Vukota Govedarice bi se mogao barem jednom zamisliti i shvatiti da su se njega odrekli i to lako baš svi – od građana Republike Srpske na izborima pa do njegovih partijskih drugova koji su ga ekspresno smijenili i tako učinili predsjednikom partije sa najkraćim mandatom u istoriji.

Radovan Kovačević, 06. maj 2020.

Podsjećamo, uprkos mjerama zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru, držanja socijalne distance te zabrane rada ugostiteljskih objekata, 04. 05. 2020. godine u javnosti se pojavio snimak zabave u sarajevskom restoranu Golf Klub koji su zbog očitog kršenja navedenih mjera, pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (KS) ubrzo prekinuli. Zabavi je pored ostalih prisustvovao i Staša Košarac, a tim povodom reagovao je i Milorad Dodik:

Košarac je završio što se tiče politike naše partije i u tom pogledu ću se ponašati u budućnosti. U vezi s tim preduzećemo one mjere koje su najbolje prije svega za Republiku Srpsku. Naime, imajući u vidu da smjene u Savjetu ministara mogu dovesti do gubljenja pozicija same Srpske, mi ćemo svoje ponašanje prema tome odrediti. U to ne treba niko da sumnja.

Milorad Dodik, 05. maj 2020.

Kada su u pitanju tvrdnje Kovačevića da je bivši predsjednik SDS-a, Vukota Govedarica smijenjen sa te pozicije, te da je bio predsjednik te političke partije sa najkraćim stažom u njenoj istoriji, Istinomjer podsjeća da je Govedarica na zvaničnu dužnost predsjednika SDS-a izabran tajnim glasanjem na vanrednoj skupštini SDS-a održanoj 23. 10. 2016. godine. Na toj se funkciji zadržao do 30. 06. 2019. godine kada je nakon provedene redovne izborne procedure, Skupština SDS-a za novog predsjednika te stranke izabrala Mirka Šarovića.

Pored Šarovića, kandidat za predsjednika bio je još i Milan Milićević, dok je Vukota Govedarica 28. 06. 2019. godine, samo dva dana uoči izbora, izjavivši “da on ne mora biti prvi čovjek stranke i da se zalagao za najbolje rješenje da se stranka okupi oko jednog kandidata, ali da se u tome nije uspjelo”, povukao svoju kandidaturu u korist Mirka Šarovića.

Ličnost koja nas može okupiti je Mirko Šarović i svoju podršku dajem njemu.

Vukota Govedarica, 28. jun 2019.

U kontekstu tvrdnje Kovačevića da je Govedarica smijenjen sa pozicije predsjednika SDS-a, važno je podsjetiti da je nakon prijedloga za smjenu Govedarice koji su došli od pojednih opštinskih i gradskih odbora SDS, Glavni odbor SDS-a na svojoj sjednici održanoj 28. 10. 2018. godine odbio prijedloge za smjenu Govedarice. Tom prilikom tadašnji predsjednik SDS-a je potvrdivši da “ima punu podršku Glavnog odbora i Predsjedništva SDS u daljem izražavanju političkog jedinstva” najavio i početak procesa unutarstranačkih izbora koji je na kraju doveo do izbora Šarovića na mjesto novog predsjednika SDS-a.

Formiraćemo tim zadužen za analizu izbornog rezultata i ta analiza će biti razmatrana na sljedećoj sjednici GO SDS. SDS ulazi u redovne unutarstranačke izbore, u decembru će biti odluka o raspisivanju unutarstranačkih izbora.

Vukota Govedarica, 28. oktobar 2018.

Kada je u pitanju tvrdnja da je Govedarica predsjednik SDS-a sa najkraćim mandatom u istoriji te partije, podsjećamo da je od svog osnivanja do danas, SDS imao šest predsjednika i to osuđenog ratnog zločinca, Radovana Karadžića, zatim Dragana Kalinića, Dragana Čavića, Mladena Bosića, Vukotu Govedaricu te trenutnog predsjednika, Mirka Šarovića. Osim navedenih, Aleksa Buha je u periodu od dvije godine, nakon što se Karadžić morao povući iz javnog života u BiH, obnašao funkciju vršioca dužnosti predsjednika SDS-a.

Uvidom u političke biografije bivših zvaničnih predsjednika SDS-a, Istinomjer je utvrdio da je zvaničnu funkciju predsjednika SDS-a najkraće obavljao Dragan Čavić. Naime, Čavić je zvanično postao predsjednik te političke partije u martu 2005. godine, te tu dužnost obavljao do 16. 12. 2006. godine kad je, prihvatajući njegovu ostavku, Skupština SDS-a na period od narednih šest mjeseci za predsjednika stranke izabrala Mladena Bosića.

Dakle, vrijeme koje je Dragan Čavić proveo u zvaničnom mandatu na poziciji predsjednika SDS-a kraće je za 11 mjeseci od zvaničnog mandata Vukote Govedarice. Prije ovog perioda, Čavić je od juna 2004. do marta 2005. godine obavljao funkciju vršioca dužnosti predsjednika SDS-a, što bi, ako se doda na njegov zvanični mandat, opet bilo kraće od dužine zvaničnog mandata koji obnašao Govedarica.

S obzirom na to da Vukota Govedarica nije odlukom nadležnih organa SDS-a smijenjen sa pozicije predsjednika te stranke, te da je tokom djelovanja SDS-a na funkciji zvaničnog predsjednika te političke partije najkraće proveo Dragan Čavić, Istinomjer će u tom smislu tvrdnje Radovana Kovačevića ocijeniti neistinitim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!