Neistina

Glas Kojovića nije bio presudan za izbor Čavare u Kolegij Predstavničkog doma

Nakon što je u intervjuu za portal Klix 4.12.2022. godine rekao da je “vjerovatno” nedostajao jedan glas za izbor rukovodstva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), član Predsjedništva Naše stranke Predrag Kojović nekoliko je dana kasnije za Federalnu televiziju sa sigurnošću ustvrdio da je njegov glas bio presudan za izbor Marinka Čavare na mjesto zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH.

Screenshot: Federalna televizija

Kojović je konstatovao da bez njegovog glasa ne bi došlo do izbora članova Kolegija Predstavničkog doma, odnosno da 22 ili 21 glas nisu bili dovoljni za izbor Čavare:

U trenutku kada se donosila odluka, mi nismo imali 23 glasa, nego smo imali 22 glasa. To znači da bez mog glasa ne bi došlo do izbora rukovodstva.

Predrag Kojović, 6.12.2022.

Procedura donošenja odluka u PSBiH jasno je definisana u Ustavu BiH i poslovnicima oba doma PSBiH. Tako se sve odluke u oba doma PSBiH donose većinom glasova onih koji su prisutni i glasaju. Pored opće većine, procedure nalažu da će “delegati i članovi ulagati najveće napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinu glasova delegata ili članova sa teritorije svakog entiteta”.

Predstavnički dom PSBiH broji 42 zastupnika/cu, ali je konstituirajućoj sjednici 1. decembra ove godine prisustvovao 41 zastupnik/ca. U skladu s tim, za pridobijanje opće većine za izbor Marinka Čavare u Kolegij Doma bio je dovoljan 21 glas. Ovaj kriterij zadovoljen je dvama glasovima “viška”, budući da su 23 zastupnika/ce glasala/e za Čavaru.

Također, za izbor Čavare postojala je i ubjedljiva entitetska većina, s obzirom na to da je 16 od 28 zastupnika/ca iz Federacije BiH, entiteta iz kojeg Predrag Kojović dolazi, podržalo izbor Čavare.

Izvor: PSBiH

Dakle, suprotno njegovoj tvrdnji, čak i da je Kojović glasao protiv prijedloga za imenovanje Marinka Čavare za prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, ovaj bi prijedlog svejedno ispunjavao kriterije opće i entitetske većine.

Istinomjer je Kojovićev stav da glasa za Marinka Čavaru već ocijenio nedosljednim u skladu s njegovim ranijim izjavama u kontekstu Čavare i odnosa Naše stranke. Kojović je svoj glas Čavari obrazložio i argumentacijom da se ni Ambasada SAD-a u BiH nije protivila ovakvom razvoju događaja, o čemu smo pisali u analizi “Neizbježnost” glasanja za političare pod sankcijama.

Budući da glas Predraga Kojovića nije bio presudan za izbor Marinka Čavare u rukovodstvo Predstavničkog doma PSBiH, Kojovićevu tvrdnju da bez njegovog glasa ne bi došlo do izbora rukovodstva Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!