Ispunjeno

Usvojeno Pismo namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)

Nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija 17. 03. 2020. godine u Sarajevu održao sastanak sa rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH, Endru Džuelom, iz te organizacije najavljena je mogućnost podrške Bosni i Hercegovini u finansiranju posljedica prouzrokovanih koronavirusom.

Džuel je tokom sastanka upoznao Tegeltiju da MMF zbog, kako je navedeno, proglašenja globalne pandemije za sve zemlje članice stavlja na raspolaganje iznos od 50 milijardi dolara sredstava putem posebne kreditne linije koja se odobrava u slučajevima vanrednih ili posebnih okolnosti, gdje bi BiH na raspolaganju trebalo biti stavljeno oko 165 miliona eura.

S tim u vezi, na konferenciji za novinare održanoj 25. 03. 2020. godine Tegeltija je obavijestio javnost u BiH da je pismo namjere o MMF-ovom novom kreditnom aranžmanu vrijednom 320 miliona KM stiglo nadležnima u našoj zemlji, te da je potrebno da se usvoji na Fiskalnom savjetu BiH i potom pošalje u Vašington na odobrenje:

To bi trebalo biti završeno sljedeće sedmice, i u tom slučaju možemo očekivati da sredstva budu operativna već u maju.

Zoran Tegeltija, 25. mart 2020.

Kako je i najvljeno, na 2. sjednici Fiskalnog vijeća BiH koju je Tegeltija putem linka održao 01. 04. 2020. godine “usvojeno je Pismo namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kojim BiH traži finansijsku podršku u okviru instrumenta za brzo finansiranje, u sklopu napora na suzbijanju širenja virusa korona”.

U saopštenju sa sjednice između ostalog je navedeno i da se očekuje da će fiskalna pozicija ove godine biti deficit zbog značajnog smanjenja prihoda u budžetima, mnogo veće potrošnje na zdravstvo, te dodatne socijalne i ekonomske podrške iz budžeta uslijed posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, ali i da će sredstva MMF-a biti iskorištena za povećanje potreba u zdravstvu i za finansiranje mjera ekonomske stabilizacije.

Istinomjer ovim obećanje Zorana Tegeltije da će Fiskalno vijeće BiH u ovoj sedmici usvojiti Pismo namjere sa MMF-om ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!