Nedosljedno

Finansiranje NK Čelik ipak prije revizije poslovanja

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, najavio je početkom juna ove godine, nakon sastanka sa predstavnicima NK Čelik, na kojem je prezentovano i stanje duga ovog kluba koje iznosi 500.000 KM, da će Grad Zenica platiti ovaj dug tek nakon što se izvrši revizija poslovanja U.G. Čelik.

Kasumović je u obraćanju medijima nakon sastanka između ostalog precizirao i da je analiza poslovanja uslov za buduće finansiranje kluba od strane Grada. Grad bi se, kako je tada rekao, obavezao da plati reviziju.

Grad Zenica će plaćati advokatski tim da istraži neregularnost i podigne prijave. Spremni smo poduprijeti Čelik. (…) Ovo je najbitnije i spremni smo. Dok sam ja gradonačelnik ne damo ni jedne KM dok ne dobijemo reviziju. Platit ćemo revizorsku kuću do 100.000 KM da uđe u Čelik i evidentira da se vidi na čemu smo. Dolje je stanje nesređeno. Moraju mi pečatom garantovati i onda ću znati šta i koliko ćemo pomoći.

Fuad Kasumović, 2. juni 2020.

Otvorenim pismom u kojem su od njega zatražili da spasi klub, istog dana Kasumoviću su se obratili i nogometaši Čelika, koji su se od Premijer lige Bosne i Hercegovine oprostili usljed odluke Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH da se trenutna tabela registruje kao konačna, a nakon što je takmičenje prekinuto u martu ove godine usljed pandemije novog koronavirusa (COVID 19).

Svoje opredjeljenje da je revizija poslovanja kluba osnov za stabilnu budućnost NK Čelik, Kasumović je ponovio i prilikom sastanka sa predstavnicima Udruženja navijača “Robijaši 1988”.

Revizija dugovanja je temelj ove priče. Mora se konačno znati kolika su dugovanja Čelika i prema kome, kako bi znali i kakvu vrstu pomoći Čelik treba. Već mjesec i po dana molim navijače čiju žrtvu i entuzijazam za spas kluba izuzetno cijenim, da oni izaberu revizorsku kuću, najbolju u državi, pa i regionu, koju će Grad platiti, samo da imamo dokument koji će biti početna osnova za dalji rad. Prihvatamo sve što ova grupa navijača koja se bori za spas Čelika, od Grada traži ali da je u skladu sa zakonom i da se prethodno utvrdi koliki su dugovi.

Fuad Kasumović, 18. juni 2020.

Međutim, na 10. hitnoj sjednici Gradskog vijeća Zenica, na prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića, doneseno je nekoliko zaljučaka u vezi problematike NK “Čelik” Zenica, saopćeno je iz gradske uprave. Jedan od četiri zaključka glasi:

U cilju rješavanja hitnih problema, Grad Zenica će za spas NK “Čelik” Zenica osigurati sredstva u iznosu od 500.000,00 KM.

GV Zenica, 20. august 2020.

Jedan od zaključaka, kako je saopćeno, odnosi se i na pokretanje procedure izbora revizorske kuće koja će na detaljan način izvršiti analizu i utvrditi stvarno stanje i finansijske obaveze NK “Čelik” Zenica. Ipak kako je sam izjavio nakon ove sjednice, sredstva od pola miliona KM, ovoga puta odobrena su bez prethodnog provođenja revizije.

Stanje u NK “Čelik” Zenica moramo sistemski riješiti. Sredstva od 500.000 KM smo odobrili, ali bez revizije ne možemo dalje odobravati sredstva. Uz ovo, uslovi Gradske uprave Zenica i mene kao Gradonačelnika su da Gradsko vijeće Zenica od Tužilaštva ZDK i Općinskog suda Zenica traži dostavljanje informacija o istragama i postupcima koji se vode o radnjama i aktivnostima poduzetim u NK “Čelik” Zenica.

Fuad Kasumović, 20. august 2020.

Gradsko vijeće je usvojilo i zaključke da će uputiti zahtjeve kantonalnom Tužilaštvu i Sudu u kojima će tražiti informacije o svim istragama i trenutnim postupcima protiv rukovodećih kadrova u NK “Čelik” Zenica.

1. Gradsko vijeće Zenica uputit će zahtjev Tužilaštvu ZDK u kojem se traži dostavljanje informacije o tome da li su u ovom tužilaštvu pokrenute istražne radnje protiv rukovodećih kadrova u NK “Čelik” Zenica iz bilo kojeg perioda, a posebno iz perioda kada je funkciju predsjednika Upravnog odbora kluba obnašao Fuad Kasumović.

2. Gradsko vijeće Zenica uputit će zahtjev Općinskom sudu Zenica u kojem se traži dostavljanje informacije o tome da li se u ovom sudu vode postupci protiv rukovodećih kadrova u NK “Čelik” Zenica, kao i u kojem statusu su ti predmeti trenutno, ako su pokrenuti postupci.

GV Zenica, 20. august 2020.

S obzirom na činjenicu da je prethodno rekao da “dok je on načelnik neće uplatiti niti jedne marke NK Čelik bez provođenja revizije”, a da je nakon dva mjeseca ipak pristao na pokrivanje duga ovog fudbalskog kluba prije nego je ona provedena, Istinomjer će stav gradonačelnika Zenice ocijeniti kao nedosljedan.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!