FBiH za sada ipak ima više kilometara autoputa od RS

Premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović govorila je u svom posljednjem intervjuu o postignućima u proteklom mandatu, a posebno se pohvalila cestogradnjom, te je tako ustvrdila i da je u RS izgrađeno više kilometara autoputa nego u FBiH.  

Imamo više izgrađenih kilometara autoputeva nego Federacija BiH. Za mjesec-dva biće završen i autoput Banja Luka – Doboj, a u pripremi su i pravci od Doboja dalje prema Bijeljini i Srbiji, kao i od Banja Luke prema Prijedoru i Novom Gradu, te pravac od Istočnog Sarajeva prema Vardištu.”

Željka Cvijanović, 19.07.2018.

Prema zvaničnim podacima preduzeća Atuputevi RS u ovom entitetu su u upotrebi autoput Banjaluka – Gradiška u ukupnoj dužini 33,7 km, te dionica autoputa od Doboja do Prnjavora u dužini 36,9 km. Trenutno je u toku izgradnja dionice od Prnjavora do Banjaluke u dužini od 35,3 km.

Sa druge strane, javno preduzeće Autoceste FBiH, na svojoj stranici ima pregled gradnje svih dionica autoputa na koridoru Vc, što je jedini autoput u izgradnji u FBiH. Prema tim informacijama u upotrebi je dionica autoputa od Drivuše do Tarčina u ukupnoj dužini od 81,6 km, kao i dionica Zvirovići – Bijača dužine 9,1 km.

Osim toga, krajem prošle godine u promet je puštena i dionica autoputa od Svilaja do Odžaka duga 11 km, koja (poput autoputa Banjaluka – Gradiška), završava na rijeci Savi i ne vodi nigdje dok se ne izgradi most i granični prijelaz sa Republikom Hrvatskom. Izgradnja mosta je u toku.

U FBiH se trenutno grade dvije dionice autoputa na zaobilaznici oko Zenice, od Drivuše do Donje Gračanice, u ukupnoj dužini od 8,1km.

S obzirom na sve navedeno može se se izračunati kako je u RS trenutno u upotrebi 70,6 km autoputa, dok se u FBiH svakodnevno koristi 101,7 km autoputa.

U koliko bi se završili svi započeti radovi na autoputevima u RS i FBiH, u tom slučaju bi RS imala tek 4 kilometra autoputa više. Ipak, do tada Željka Cvijanović će za svoju tvrdnju da u RS ima više kilometara autoputa nego u FBiH, dobiti ocjenu neistina.

(Istinomjer.ba)

I BiH ima regulativu iz oblasti kibernetičke bezbjednosti

Na nedavno održanoj konferenciji posvećenoj novinama u IT oblasti ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko...

BiH nije “sastavljena” nego se “sastoji” od dva entiteta

U intervjuu koji je dao za rusku novinsku agenciju Sputnik, Milorad Dodik je ponovio jednu od svojih omiljenih interpretacija Ustava BiH prema kojoj je, kako on to tvrdi, BiH “sastavljena od dva...Statuti DF-a i SDP-a BiH demantuju tvrdnju Halida Genjca

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Halid Genjac tokom nedavno održanog 7. Kongresa ove političke partije osvrnuo se na zastupljenost žena u kontekstu izbora devet potpredsjednika/ca...