FBiH za sada ipak ima više kilometara autoputa od RS

Premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović govorila je u svom posljednjem intervjuu o postignućima u proteklom mandatu, a posebno se pohvalila cestogradnjom, te je tako ustvrdila i da je u RS izgrađeno više kilometara autoputa nego u FBiH.  

Imamo više izgrađenih kilometara autoputeva nego Federacija BiH. Za mjesec-dva biće završen i autoput Banja Luka – Doboj, a u pripremi su i pravci od Doboja dalje prema Bijeljini i Srbiji, kao i od Banja Luke prema Prijedoru i Novom Gradu, te pravac od Istočnog Sarajeva prema Vardištu.”

Željka Cvijanović, 19.07.2018.

Prema zvaničnim podacima preduzeća Atuputevi RS u ovom entitetu su u upotrebi autoput Banjaluka – Gradiška u ukupnoj dužini 33,7 km, te dionica autoputa od Doboja do Prnjavora u dužini 36,9 km. Trenutno je u toku izgradnja dionice od Prnjavora do Banjaluke u dužini od 35,3 km.

Sa druge strane, javno preduzeće Autoceste FBiH, na svojoj stranici ima pregled gradnje svih dionica autoputa na koridoru Vc, što je jedini autoput u izgradnji u FBiH. Prema tim informacijama u upotrebi je dionica autoputa od Drivuše do Tarčina u ukupnoj dužini od 81,6 km, kao i dionica Zvirovići – Bijača dužine 9,1 km.

Osim toga, krajem prošle godine u promet je puštena i dionica autoputa od Svilaja do Odžaka duga 11 km, koja (poput autoputa Banjaluka – Gradiška), završava na rijeci Savi i ne vodi nigdje dok se ne izgradi most i granični prijelaz sa Republikom Hrvatskom. Izgradnja mosta je u toku.

U FBiH se trenutno grade dvije dionice autoputa na zaobilaznici oko Zenice, od Drivuše do Donje Gračanice, u ukupnoj dužini od 8,1km.

S obzirom na sve navedeno može se se izračunati kako je u RS trenutno u upotrebi 70,6 km autoputa, dok se u FBiH svakodnevno koristi 101,7 km autoputa.

U koliko bi se završili svi započeti radovi na autoputevima u RS i FBiH, u tom slučaju bi RS imala tek 4 kilometra autoputa više. Ipak, do tada Željka Cvijanović će za svoju tvrdnju da u RS ima više kilometara autoputa nego u FBiH, dobiti ocjenu neistina.

(Istinomjer.ba)

Izborni zakon BiH demantuje Mujagića

Delegat Liberalne stranke u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde, Nudžeim Džihanić 14.02.2019. godine...

Povećane januarske penzije u RS

Povećanje penzija u Republici Srpskoj bila je nezaobilazna tema na predizbornim skupovim SNSD-a uoči Općih izbora u oktobru 2018. godine, a tokom jednog od tih skupova, tadašnja premijerka, a...


Ministar saobraćaja KS je bio još sinoć na terenu

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) objavio je saopćenje u kojem su optužili ministre u Vladi KS, na čelu s premijerom Edinom Fortom, “da su prespavali poplave” koje su pogodile...