Fadil Novalić i zaposleni u FBiH

Federalni premijer Fadil Novalić redovno koristi priliku da u javnost iznese podatke o navodnim ekonomskim uspjesima svoje vlade, posebno kada je u pitanju broj zaposlenih. Bombastične izjave o “dramatičnom rastu zaposlenih”, kao u maju ove godine, razlog su zbog kojeg je Istinomjer već detaljno analizirao Novalićeve tvrdnje, te još uvijek pozorno prati da li će njegovo obećanje o 10.000 radnih mjesta godišnje u toku trajanja njegovog mandata biti ispunjeno.

Novalić je u proteklim danima ponovo izašao u javnost sa tvrdnjama o rastu broja zaposlenih. Konferenciju za štampu po završetku sjednice predsjedništva SDA 20. oktobra tako je iskoristio da navede sljedeće:

Rezultati su prilično ohrabrujući. Naša brojka zaposlenih sa 30. septembrom zaustavila se na 412.000. Dakle, imamo 36.000 novouposlenih i to je rezultat naše ekonomske politike.

Fadil Novalić (20. oktobar 2017.)

Samo tri dana kasnije, u razgovoru za Fenu, Novalić je proširio raniju izjavu i potkrijepio je statističkim podacima koje je, po njegovim riječima, dobio od Porezne uprave Federacije BiH:

Po podacima iz Poreske uprave na dan 30.09.2017. broj zaposlenih iznosi 512.336 što predstavlja porast 35.960 odnosno 7.5% u odnosu na početak mandata ove Vlade.

Fadil Novalić (23. oktobar 2017.)

S obzirom da je Istinomjer još u 2016. sličnu izjavu Fadila Novalića u kojoj se pozivao na statistiku ocijenio kao neistinitu, provjerili smo da li premijer Novalić ovoga puta zaista iznosi tačne statističke podatke. U pismenom odgovoru na upit o broju zaposlenih na dan 30. septembra 2017, Porezna uprava FBiH kaže:

Prema službenim evidencijama Porezne uprave FBiH na dan 30.09.2017. godine broj zaposlenih je 512.336.

Porezna uprava FBiH (25. oktobar 2017.)

Isto tako, vrijedilo je provjeriti koliko je bilo nezaposlenih na dan formiranja vlade Fadila Novalića, 31. marta 2015. godine. Iz Porezne uprave FBiH kažu:

Prema službenim evidencijama Porezne uprave FBiH na dan 31.03.2015. godine broj zaposlenih je 476.374.

Porezna uprava FBiH (26. oktobar 2017.)

Iz dostavljenih podataka, jasno je da je broj zaposlenih od dolaska Fadila Novalića na mjesto premijera FBiH zaista porastao za tačno 35.962 osobe. Iako je potrebno detaljnije analizirati razloge rasta broja uposlenih u ovom periodu, s obzirom da je Fadil Novalić zaista naveo tačnu i preciznu statistiku o broju zaposlenih, Istinomjer njegovu izjavu ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Prije 10 godina Komšić je protiv Dodika podnio krivičnu prijavu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik u svom govoru na centralnoj svečanost obilježavanja...

Obećanja o skorom formiranju vlasti ostala su neispunjena

Na samitu Procesa Brdo-Brioni koji je održan 9. maja ove godine u Tirani, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik izrazio je nezadovoljstvo zbog neispunjavanja dogovora napravljenih...


Bošnjak nikada nije bio na čelu Ministarstva finansija BiH

Uoči nove runde pregovora u vezi imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH, visoki funkcioneri političkih partija koje pretenduju da budu dio izvršne vlasti na tom nivou, u javnosti iznose...