Analize

EU nije uvela potpunu zabranu izvoza medicinske opreme

Vijest o zabrani izvoza medicinske opreme izvan EU izazvala je brojne reakcije u domaćoj javnosti, a na tu temu u proteklih mjesec dana oglasili su se, kako najviši zvaničnici, tako i zdravstveni radnici u BiH. Međutim, kako u svojoj analizi piše naš partnerski portal za provjeru činjenica Raskrinkavanje, brojne izjave zvaničnika poklopile su se sa objavom pogrešne interpretacije odluke EU u domaćim medijima.

Činjenica jeste da je EU uvela drugačiji režim izvoza medicinske opreme, kao i da je za izvoz potrebna saglasnost svih članica, no potpune zabrane, kako su to tvrdili pojedini mediji, a kasnije i javni dužnosnici, nije bilo. Više o dezinformacijama koje su se pojavile na ovu temu čitajte u analizi portala Raskrinkavanje.

Tvrdnja o navodnoj “zabrani izvoza” postaje atraktivna u domaćim medijima 16. marta nakon konferencije za medije u Banja Luci gdje je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik izjavio:

Situacija je teška zato što je neizvjesna. Sinoć ste mogli da čujete da je Njemačka zatvorila svoje granice i da je EU donijela odluku da zabrani izvoz medicinske opreme izvan EU. Moramo se tome prilagoditi.

Milorad Dodik, 16. mart 2020.

U izjavi za Dnevni Avaz, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Sebija Izetbegović, navela je 17. marta tvrdnju o “zabrani izvoza medicnske opreme”. Tako je u kontekstu nabavke medicinske opreme, Izetbegović rekla da je Evropska unija jučer zabranila izvoz medicinske opreme, odnosno medicinskih mašina, u zemlje koje nisu članice EU, da bi se zaštitili njihovi građani i korisnici, jer imaju prioritet”.

Istog dana ovu tvrdnju ponovio je i direktor agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Aleksandar Zolak u intervju za magazin Buka.

Što se tiče zabrane izvoza medicinske opreme iz EU, mi moramo da se okrenemo drugim zemljama i tražimo alternative. Mi smo itekako okrenuti uvozu medicinske opreme iz EU, ali to će se vrlo brzo promijeniti i to upravo zbog odluke Evrope. (…) Kad vam zabrane uvoz neophodne opreme, morate da tražite druga rješenja, a obzirom na mogućnosti Kine i njeno iskustvo u borbi protiv virusa korona, te činjenicu da su oni zemlja koja je prošla najveći talas epidemije, sigurno je da ćemo se mi okrenuti ovoj zemlji.

Aleksandar Zolak, 17. mart 2020.

Šta se zaista desilo?

Urusla von der Leyen, predsjednica Evropske komisije objavila je 15. marta u video poruci na svom zvaničnom Twitter profilu, da EU uvodi šemu izdavanja dozvola za izvoz zaštitne medicinske opreme iz EU u zemlje koje su van Unije, kao jednu od trenutnih mjera nastalih zbog pandemije COVID-19.

(…) Zbog toga smo danas usvojili šemu odobrenja za izvoz zaštitne opreme. To znači da se takva medicinska roba može izvoziti u zemlje koje nisu članice EU samo uz izričito odobrenje vlade EU.

Urusla von der Leyen, 15. mart 2020.

Istog dana o ovoj odluci objavljeno je i saopštenje za medije na zvaničnoj stranici EU, u kojem se citira evropski komesar za trgovinu Phil Hogan koji je detaljnije obrazložio novu odluku.

Taj provedbeni akt, usvojen po hitnom postupku i objavljen danas, predviđa odobrenja za izvoz u treće zemlje. Vrijedi za period od šest sedmica tokom kojeg će se države članice savjetovati o potencijalnim prilagodbama i opsegu trenutne mjere i budućim koracima.

EK, 14. mart 2020.

U vezi sa novonastalom situacijom izjavu je za N1 dao i portparol Evropske komisije, Erik Mamer:

U Evropskoj uniji ne postoji zabrana izvoza medicinske opreme, maski i respiratora, već ‘režim dozvola’ za prodaju te opreme državama izvan Unije, tako da se mogu uputiti zahtevi da se ta sredstva isporuče balkanskim zemljama.

Erik Mamer, 16. mart 2020.

Iz navedenih izjava jasno je da ne postoji zabrana izvoza medicinske robe iz EU nego je na snazi provedbeni akt koji znači da će prije izvoza u zemlje koje nisu članice Unije svaka od vlada zemalja članica morati dati saglasnost. Rečeno je da će ovakav režim biti na snazi šest sedmica.

Međutim i pored ovih pojašnjenja, o navodnoj zabrani izvoza iz EU bilo je riječi i u saopštenju za javnost HDZ-a BiH 28. marta, nakon telefonske sjednice Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića.

U saopštenju je navedeno:

Podržana je zajednička odluka predsjedatelja Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o zahtjevu da se BiH ali i druge zemlje Zapadnog Balkana izuzmu iz odluke iz zabrane izvoza medicinske opreme iz EU zbog pandemije koronavirusa.

Dragan Čović, 28. mart 2020.

Međutim kako se vidi iz svih navedenih izjava europskih zvaničnika, iako EU jeste uvela drugačiji režim izvoza medicinske opreme, te da je za izvoz potrebna saglasnost svih članica, no potpune zabrane izvoza ipak nije bilo.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!