Erdoğanov put do sarajevske Zetre

Posljednjih dana digla se velika prašina oko dolaska turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana u Sarajevo. Domaći i strani političari propitivali su motive i razloge dolaska Erdoğana, kao i to na čiji poziv dolazi u posjetu. U moru izjava, obrazloženja i špekulacija da će u Zetri biti upriličen predizborni skup Erdoğanove AKP, izjava ministra vanjskih poslova BiH, Igora Crnadka ispostavila se tačnom.

Igor Crnadak

Najavljena je posjeta predsjednika Erdogana sa prvenstvenim ciljem učestvovanja na Generalnoj skupštini jedne nevladine organizacije koja će biti organizovana u Sarajevu. Ne spominje se izborna kampanja niti izborni skup stranke gospodina Erdogana.

(Igor Crnadak, 08.05.2018.)

Nagađanjima oko Erdoğanove posjete, i tome s kojim ciljem dolazi u Zetru, danas je po svemu sudeći kraj. Naime, danas je zvanično potpisan ugovor za održavanje skupa, odnosno generalne skupštine nevladine organizacije pod nazivom Unija evropskih turskih demokrata (UETD), koja je osnovana u februaru ove godine, a na kojem će prisustvovati i turski predsjednik.

Ugovor je potpisan, a radi se o pripremi i održavanju Kongresa UETD-a. Datum je definisan i to je zvanično 20. maj, a ostaje još da se ozvaniči i satnica održavanja.

(Midhat Hubijar, direktor KJP ZOI’84, 10.05.2018.)

Na zvaničnoj FB stranici UEBD – Union of European Balkan Democrats (Unija evropskih turskih demokrata) navedeno je da se radi o šestoj redovnoj Generalnoj Skupstini UETD-a udruženja, a Recep Tayyip Erdoğan najavljen je kao gost.

Shodno navedenom, izjavu ministra Crnadka o tome da Erdoğan dolazi u Sarajevo kako bi prisustvovao skupštini jedne nevladine organizacije, ne ulazeći u moguće ideološke odrednice i teme skupa, ocjenjujemo kao istinitu.

Pitali smo UETD-e za komentar i pojašnjenje razloga, i motiva slanja poziva turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu da prisustvuje 6. Generalnoj Skupštini UETD-a, ali do momenta objave članka nismo dobili odgovor.

 

(Istinomjer.ba)

Naša stranka odlučna u borbi protiv gradnje na području parka Hastahana

Kada se tokom 2017. godine u javnosti pojavila informacija o mogućoj promjeni namjene parka Hastahana, vijećnici i...

Pregovori u vezi novog saziva Vijeća ministara BiH nisu “konačno završeni”

Još jedna runda pregovora oko uspostave novog saziva Vijeća ministara BiH na kojoj su učestvovali lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a održana je u Sarajevu, 17.04.2019. godine. Uoči samih razgovora...


Tuzla: Priključenje stambenih i poslovnih objekata na toplovodnu mrežu

Ideja o daljinskom, centralnom grijanju u Tuzli definisana je još 1967. godine Studijom o toplifikaciji Grada Tuzla i TE Tuzla, a s ciljem umanjenja posljedice zagađenja zraka. Na realizaciji ove...