Nedosljedno

Edin Forto se sjetio da je ipak tražio paušal

Samo dan nakon što je Vlada Kantona Sarajevo (KS), na čelu sa Edinom Fortom u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS, koji predviđa ukidanje paušala profesionalnim zastupnicima u iznosu od 580 KM, federalni Parlament je zaprimio premijerov zahtjev za odobravanje isplate istog tog paušala koji mu pripada kao delegatu u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Naime do imenovanja novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH premijer KS Edin Forto nastavit će obnašati i dužnost delegata u ovom domu.

Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS, kantonalna Vlada je u skupštinu uputila nakon svoje prve sjednice održane 08. januara, a prema dokumentu koji se pojavio u javnosti već 9. januara u Parlament FBiH zaprimljen je Fortin zahtjev za isplatu paušala koji mu pripada kao još uvijek aktuelnom delegatu u Domu naroda FBiH.

Ovim putem vam se obraćam zahtjevom da mi se odobri isplata paušala s obzirom na to da nije došlo do konstituisanja novog Doma naroda nakon izbora iz oktobra 2018. godine i da ću, dok se to ne desi, nastaviti obavljati funkciju delegata.”

Edin Forto, Zahtjev za odobravanje isplate paušala, 09.01.2019.

Istog dana kada je dokument objavljen u javnosti, 17. januara, Forto je izjavio kako je došlo do nesporazuma.

Prilikom prelaska na drugo radno mjesto, ja sam stekao pravo na taj paušal i to je bilo samo proceduralno. Dostavljena je ta mogućnost i počinjena je greška. Ja neću uzeti taj paušal i sada ću pisati Domu naroda da ja ne želim taj paušal. (…) To su službe poslale, ja, vjerujte, ne znam koji je to datum bio, to je bilo neposredno nakon imenovanja. To je potpuni nesporazum.”

Edin Forto, 17.01.2019.

Međutim, dva dana kasnije Forto je imao drugo objašnjenje svog postupka.

Nakon povlačenja iz Doma naroda tražio sam paušal, jer sam dobio mišljenje da na to imam pravo. Znao sam šta potpisujem. Borim se za ukidanje paušala profesionalnim zastupnicima koji na istom radnom mjestu primaju platu. Ovo nije takav slučaj, ali pogriješio sam i iskreno mi je žao.”

Edin Forto, 19.01.2019.

S obzirom na sve navedeno, Istinomjer će djelovanje, ali i izjave premijera KS, Edina Forte ocijeniti nedosljednim.

Pitajte Istinomjer!