Analize

Dvije međunarodne posjete – dodatno srozavanje već narušenog ugleda BiH

Međunarodne posjete dvojice bh. zvaničnika, jedna Milorada Dodika Vatikanu i druga Denisa Zvizdića Briselu, dodatno su podgrijale i onako “vrelu“ političku situaciju u zemlji koja već gotovo pola godine nakon izbora nema uspostavljenu vlast na državnom nivou.

Medijska prašina koja se podigla u vezi ove dvije posjete, kao i reakcije uključenih zvaničnika samo su još jedan dokaz da je vanjska politika BiH u permanentoj krizi, te da naša zemlja nema zajednički stav o velikom broju stvari na međunarodnom planu, pa čak ni oko uobičajenih posjeta drugim državama

Da je prijem Milorada Dodika kod Pape Franje zakazan za 26. april, potvrdio je ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak još 15. aprila ove godine za portal Klix.ba.

Ministarstvo inostranih poslova BiH jutros je obaviješteno da je potvrđen termin posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika za 26. april u prijepodnevnim satima. Mislim da je dobro što postoji kontinuitet u dijalogu sa Svetom stolicom. Nakon što je prošle godine realizovana posjeta tročlanog Predsjedništva BiH, a godinu prije toga ministarska posjeta na kojoj sam bio i ja, sada dolazi nova posjeta.”

Igor Crnadak, 15.04.2019.

Dodik je o svojoj posjeti Svetoj stolici govorio nekoliko dana kasnije.

Ja sam na poziv pape 26. aprila u Vatikanu i tamo ćemo razgovarati u formatu sastanaka predsjednika država budući da Vatikan, kao država, ima određene uticaje na globalnom nivou vezano za politiku koja se vodi u svijetu i biće mi interesanatno da razgovaram sa svetim ocem i o tim pitanjima.”

Milorad Dodik, 18.04.2019.

Međutim, povodom ove najave, a dan uoči Dodikove posjete Vatikanu, član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović oglasio se saopštenjem za javnost u kome je naveo kako se ova posjeta ne realizuje u ime Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH nije razmatralo ovu posjetu, niti je zauzimalo bilo kakav stav o tome.”

Šefik Džaferović, 25.04.2019.

Sa jedne strane, tvrdnja da Predsjedništvo BiH nije razgovaralo o posjeti Vatikanu je tačna, što se vidi i iz sadržaja dnevih redova tri do sada održane sjednice Predsjedništva BiH u kojima se tačka te posjete ne nalazi. Sa druge strane, na zvaničnoj stranici Svete stolice objavljena je informacija o prijemu Milorada Dodika kod Pape Franje, a Dodik je po njegovom završetku izjavio da je zadovoljan sastankom.

Druga “sporna” posjeta, zbog koje je Milorad Dodik uputio i pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel je posjeta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića Berlinu gdje će prisustvovati sastanku lidera Zapadnog Balkana, koji organizuju Merkel i francuski predsjednik i Emmanuel Macron u ponedjeljak 29. aprila.

Tako je reagujući na upućeni poziv predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, u svom pismu njemačkoj kancelarki Milorad Dodik naveo da Zvizdić nema legitimitet da predstavlja BiH.

Zvizdić nema ovlaštenje Predsjedništva Bosne i Hercegovine da predstavlja zemlju na ovako važnom skupu. Stoga moram izraziti duboko razočarenje činjenicom da je Zvizdić pozvan na ovaj skup u ime BiH. Ovo destabilizuje i unutrašnju situaciju u BiH i predstavlja direktno kršenje Ustava BiH. Zvizdićev mandat na mjestu predsjedavajućeg Vijeća ministara istekao je nakon izbora održanih u oktobru prošle godine i njegovo pozivanje na ovaj skup predstavlja mogućnost još većih špekulacija uz činjenicu da novo Vijeće ministara nije izabrano ni šest mjeseci nakon proteklih izbora.”

Milorad Dodik, 25.04.2019.

Pitanje legitimiteta ili ovlaštenja Denisu Zvizdiću da predstavlja zemlju također nije razmatrano na sjednicama Predsjedništva BiH, a Zakon o vijeću ministara BiH u pogledu tehničkog mandata u Članu 11a navodi sljedeće:

Smatra se da je Vijeće ministara uspostavljeno i operativno kada se ispune sljedeći uvjeti:

  1. a) da je predsjedavajući Vijeća ministara imenovan i potvrđen saglasno zakonu;
  2. b) da je broj ministara i zamjenika ministara koji su imenovani i potvr|eni saglasno zakonu dovoljan da se osigura da Vijeće ministara može održavati sjednice i donositi odluke ili postupati saglasno ovom zakonu.

Dok Vijeće ministara ne bude uspostavljeno i operativno saglasno stavu 1. ovog Člana, dotadašnje Vijeće ministara ostaje u tehničkom mandatu”.

Zakon o Vijeću ministara BiH, Član 11a

Dakle, s obzirom da još uvijek nije formirano novo Vijeće ministara, Denis Zvizdić prema ovom Zakonu legitimno obavlja funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Sve u svemu, na kraju se ne možemo oteti utisku da su obje ove posjete koje bi se trebale smatrati uobičajenom, još jednom ukazale na veliki problem nepostojanja “zajedničkog jezika” domaćih zvaničnika na međunarodnom planu, ali su i poslužile za skretanje pažnje sa daleko bitnijih stvari za građane ove zemlje. Obzirom na dosadašnju praksu, pomenuta dva primjera, ali i političke “igre” koje se u BiH trenutno vode, za očekivati je da i u budućnosti budemo svjedoci daljnjeg srozavanja ionako narušenog ugleda naše zemlje u svijetu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!