Istina

Dušanka Majkić: Poslanici u PS BiH ne znaju za šta glasaju!

Dušanka Majkić

“Svi oni, naime, na prijedlog Vijeća ministara BiH, odnosno Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, 2009. godine ekspresno su se uživjeli u ulogu evropejaca i jednoglasno usvojili Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, a da pri tome nisu vodili računa kako će se takvi propisi uopće moći implementirati u državi koja ne daje novac ni za gladno i nezaposleno stanovništvo, a kamoli za gradnju azila za pse lutalice. Mnogi i danas priznaju da nisu ni znali za šta su glasali. To je jedan od zakona čije je usvajanje Evropa izričito zahtijevala. Sve međunarodne organizacije skakale su u Parlamentu BiH ubjeđujući nas da BiH ne može ostati jedina zemlja koja će gledati krv u borbi bikova. Usvajanje zakona nije se moglo odgoditi i on nije bio greška”, pojašnjava nam Dušanka Majkić, dodajući da “Parlament nije kriv što se Zakon ne provodi na terenu.”

(Dnevni avaz, 6. 10. 2011.)

***

Sarajevska Dvjestodvojka, taj urbani, kult(ur)ni gradski radio, okićen Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva, sve su (ne)prilike, gasi se početkom naredne godine! Tako su odlučili poslanici pozicije i opozicije u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Zakon o javnom radio-televizijskom sistemu BiH koji su nedavno usvojili, a u proceduri je od 2005. godine, učinio je ovaj radio “viškom”. Entitetski radio-televizijski emiteri, rekao je Zakon, mogu imati po jedan televizijski i jedan radijski kanal.
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Beriz Belkić glasao je za ovaj zakon, ali je i zatečen viješću da će to kao posljedicu imati gašenje Radija 202. Objašnjava, kada je digao ruku za taj zakon imao je na umu uvođenje sistema u BiH, ali..

“K vragu! Ni u snu nisam mislio da time ukidam bilo šta, kamoli Radio 202! Pa ja sam jedan od rijetkih državnih poslanika koji je odrastao uz taj kultni, urbani Radio 202! Razumio sam i vjerujem da duh tog zakona nije u tome da bilo šta ukida! U svakom slučaju, mislim da se može, i potrudit ću se, nešto napraviti da Radio 202 opstane”, razočarano će Belkić.

(Oslobođenje, 8. 12. 2009.)

Komentar:

Sigurno se pitate kakve veze imaju (ugašeni) Radio 202 Sarajevo i Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja. “Kvaka” je u jednoj rečenici izjave koju je Dušanka Majkić dala “Avazu”: “Mnogi i danas priznaju da nisu ni znali za šta su glasali.”
Evidentno je da (preplaćeni?) državni poslanici – čast izuzecima – već godinama, zapravo, pojma nemaju o tome kakve su posljedice “dizanja ruke” za neki od stotina zakona koji su “prošli” kroz Parlament BiH. Od Belkića (kojem slobodno možemo dati i neispunjeno obećanje, jer se rekao “potruditi” oko 202-jke), pa do usvajanja spomenutog Zakona prošlo je nekoliko godina, a “kiks” koji su delegati napravili sa gašenjem Radija 202, iz neznanja, se ponovio i vjerovatno će se ponavljati sve dok se za zakone glasa po stranačkim direktivama, a ne po vlastitoj svijesti i savjesti. Ovako, BiH ostaje još jedna balkanska zemlja u kojoj zakoni vrijede na papiru, a u praksi imamo – haos.

Pitajte Istinomjer!