Neispunjeno

Dunović ne podnosi apelaciju Ustavnom sudu FBiH

Potpredsjednik FBiH, Milan Dunović najavio je da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu FBiH ako mu predsjedavajuća Doma naroda FBiH, Lidija Bradara dostavi zvanični dokument u kojem se poziva na pitanje vitalnog nacionalnog interesa kada je predložena smjena dopredsjedavajućeg Doma naroda iz reda srpskog naroda, Drage Puzigaće.

Prvo tražim da mi Bradara dostavi pisani dokument o onome što je usmeno izdala, tj pokretanje vitalnog nacionalnog interesa. Ukoliko taj dokument ne postoji prekršen je poslovnik i zloupotrijebljen je položaj jer se na dnevni red to nije stavilo. Ukoliko pak dokument postoji, vitalni nacionalni interes je pokrenut protuustavno za nešto što ustav prepoznaje kao ostala pitanja. (…) Ovo ovako neće moći, ići ćemo na ustavni sud. Procedura je spora, ali ćemo znati na čemu smo. Desila se zloupotreba Doma naroda FBiH. Bradara je samo izvršilac, a nalogodavac je HDZ u komunikaciji s SNSD-om. Pokušava se pokrenuti vitalalni nacionalni interes na nešto što nije nacionalni interes. On se može pokrenuti na zakone, a smjena Puzigaće je odluka, a ne zakon.”

Milan Dunović, 30.07.2018.

Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, 26. jula, na dnevnom redu se trebala naći i smjena Drage Puzigaće sa mjesta dopredsjedavajućeg Doma naroda, ali je predsjedavjuća Bradara nije željela staviti na dnevni red jer je smatrala da je povrijeđen vitalni nacionalni interes.

U međuvremenu, kako je pojasnio i za Istinomjer, Milan Dunović je odustao od podnošenja apelacije, a istakao je kako su za pokretanje spora protiv rukovodstva Doma naroda, predsjedavajuće i dopredsjedavajućeg, Lidije Bradare i Drage Puzigaće, dovoljni potpisi natpolovične većine delegata.

Ovu mogućnost Dunović je obrazložio i sredinom septembra:

Zahtjev za ocjenu ustavnosti pokreće se na neki zakon ili propis. A pošto se ovdje radi o odluci, po mom mišljenju jedino pravno rješenje je spor između Doma naroda, odnosno natpolovične većine delegata, i rukovodstva Doma – predsjedavajuće Bradare i dopredsjedavajućeg Puzigaće. (…) Nisam ja taj koji može skupljati potpise, to treba da se organizuju delegati Doma naroda. Ali, da sam ja u Domu naroda, siguran sam da bi taj proces skupljanja potpisa krenuo još prije mjesec dana. Zašto se to još uvijek nije desilo, mislim da je to pitanje za delegate iz različitih političkih stranaka, jer se u ovom periodu predizborne kampanje postavlja ozbiljno pitanje postoji li većina koja je spremna da na takve potpise pristane.”

Milan Dunović, 18.09.2018.

S obzirom da je prvo sam najavio kako će se obratiti Ustavnom sudu FBiH, a da je kasnije izjavio to treba da učine delegati Doma naroda FBiH, Istinomjer će raniju najavu Milana Dunovića ocijeniti kao neispunjeno obećanje.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!