Neistina

Nijedna ulica u Sarajevu ne nosi ime Alije Izetbegovića

Na press konferenciji održanoj u Banjaluci 8. decembra 2020. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik govorio je, između ostalog, o imenima ulica u glavnom gradu ove države.

FOTO: Tanjug

U obraćanju medijima, organizovanom nakon sastanka sa Željkom Cvijanović, predsjednicom Republike Srpske, i Milanom Tegeltijom, predsjednikom Visokog sudskog i tužilaškog vijeća BiH, Dodik je komentarisao nazive ulica u Sarajevu, pa je tako spomenuo i “ulicu Alije Izetbegovića”:

“Vi se nikada niste pozabavili time kako je to Srbima kad odlaze u ulicu koja se zove Zelene beretke i tamo dolaze u institucije, ili ulicu Alije Izetbegovića koja je prepolovljena ulica Maršala Tita”.

Milorad Dodik, 8. 12. 2020.

Ovo nije prvi put da predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata tvrdi da u Sarajevu postoji ulica prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića. Prilikom gostovanja u emisiji “Telering” u produkciji RTRS-a, Dodik je govorio na sličan način:

“Onda bi on (Valentin Inzko), kao neko ko je doveden da sve tretira ravnopravno, i u lošem i u dobrom, onda bi morao da kaže (…) eto treba skinuti tablu Karadžića, ali treba promijeniti i naziv ulice u Sarajevu koja se zove ‘Alija Izetbegović”.

Milorad Dodik, 11. 11. 2020.

Nekoliko dana kasnije, Dodik je tokom razgovora sa Senadom Hadžifejzovićem emitovanom u programu Face TV-a ponovo konstatovao:

“Pa kad vi sklonite ulicu Aliju Izetbegovića odavde, mogli bi se dogovoriti. (…) Kako nema, ima dio one ulice Maršala Tita”.

Milorad Dodik, 21. 11. 2020.

Iako je Milorad Dodik u posljednjih mjesec dana tri puta javno problematizirao “ulicu koja nosi ime po Aliji Izetbegoviću”, uvidom u registar naziva ulica u Kantonu Sarajevo, objavljenog na zvaničnoj stranici Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo, dolazimo do informacije da ulica takvog imena ne postoji u ovom gradu.

Podsjećamo, ime prvog predsjednika BiH nosi Trg oslobođenja – Alija Izetbegović koji se nalazi u sarajevskoj općini Stari Grad.

S obzirom na to da zvanični podaci govore suprotno od tvrdnji predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odnosno da u Sarajevu ne postoji “ulica Alije Izetbegovića”, pa tako ni “ulica Alije Izetbegovića koja je prepolovljena ulica Maršala Tita”, Istinomjer tvrdnje Milorada Dodika ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!