Neispunjeno

Donacija vakcina iz Kine nije stigla u BiH do kraja marta

Na 18. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), zastupnica Aida Baručija uputila je pitanje predsjedavajućem Vijeću ministara BiH Zoranu Tegeltiji koje se odnosilo na zvanične informacije o količini i dinamici pristizanja vakcina protiv koronavirusa u BiH.

FOTO: Vijeće ministara BiH

U svom odgovoru, Tegeltija je konstatovao koliko vakcina je do 30. marta, kada je sjednica održana, stiglo u našu zemlju, te najavio i dolazak donacije iz Narodne Republike Kine:

Do kraja mjeseca marta u Bosnu i Hercegovinu će ući 130.000 vakcina: 50.000 COVAX, 30.000 iz Turske i 50.000 iz Kine.

Zoran Tegeltija, 30. 3. 2021.

Nakon nekoliko odgađanja, prve vakcine Instrumenta za globalni pristup vakcini protiv bolesti COVID-19 (COVAX), kojem je BiH pristupila nakon potpisivanja ugovora sa Globalnim savezom za vakcine (GAVI), napokon su stigle 25. marta, a radilo se o 23.400 doza vakcina proizvođača Pfizer-BioNTech i 26.400 vakcina proizvođača AstraZeneca.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je 16. marta, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Ankari, najavio da će njegova zemlja pokloniti 30.000 vakcina Bosni i Hercegovini, te su iste stigle na Međunarodni aerodrom Sarajevo 28. marta.

FOTO: BHRT

Potvrda o skorom dolasku još jedne donacije vakcina stigla je 24. marta iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. Naime, kako su naveli iz ove institucije, ambasador Narodne Republike Kine je u razgovoru s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković saopštio da je ova zemlja osigurala donaciju od 50.000 doza vakcina za BiH. Ministrica Turković je naložila da se pokrenu svi potrebni mehanizmi za što brži prihvat pošiljke:

Uključit ćemo sve potrebne institucije unutar BiH kako bi se i ovaj proces što je moguće prije okončao, a vakcine došle do krajnjih korisnika.

Bisera Turković, 24. 3. 2021.

Ipak, kineska pošiljka vakcina do danas još uvijek nije došla, a predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, koji je ranije najavio da će ovaj kontingent vakcina doći do kraja marta, za RTRS je 1. aprila na ovu temu izjavio da su “procedure završene”. Dodao je da će vakcine stići “vjerovatno u naredna dva do tri dana”

S obzirom na to da donacija od 50.000 doza vakcina protiv koronavirusa iz Narodne Republike Kine nije do kraja marta stigla u Bosnu i Hercegovinu, obećanje Zorana Tegeltije da će se ovo desiti Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!