Neispunjeno

Dodikove mjere finansijskog oporavka, godinu dana poslije

Milorad Dodik je prije godinu dana održao konferenciju za štampu na kojoj je najavio niz rješenja za stabilizaciju finansijske situacije u Republici Srpskoj. Do danas nijedna nije ostvarena – štaviše, sve što se u međuvremenu dogodilo u potpunoj je suprotnosti sa tadašnjim najavama predsjednika RS.

DodikSNSD

Istinomjer je već pisao o tome kako je Vlada RS mijenjala stavove o rješavanju slučaja Banke Srpske nakon što je postalo očigledno da MMF insistira na njenoj likvidaciji, kao i o brojnim nedosljednostima predstavnika_ca vlasti u Republici Srpskoj u pogledu sklapanja finansijskog aranžmana sa MMF-om. Ovog puta se osvrćemo na izjave Milorada Dodika od prije godinu dana, kada je predsjednik RS najavljivao da će Banka Srpske biti prodata “finansijskoj organizaciji sa Zapada” koja je, po njegovim riječima, bila spremna da ovu banku dokapitalizuje sa 300 miliona eura.

Radi se o jednoj finansijskoj organizaciji sa Zapada. Eto, još mogu i to da kažem, eto. (…) Mi smo našli partnere (…) direktno vlasti su uložile u kapital te banke 35 miliona KM Nažalost, ta banka sa svim tim svojim problemima koje ima… Mi smo pregovarali, mi ćemo za 74% kapitala u toj banci dobiti tih 17 miliona evra, što znači da će se uplatiti kao dio iskupa vlasništva, a mi ostajemo od 25% plus nešto, čime bi mogli da utičemo na kapitalne odluke u toj banci. I možda kasnije da pregovaramo o načinu na koji bi se privatizovalo i tih 25%.

Kupac se obavezuje u privatizacionom ugovoru da u roku, kako je to predviđeno zakonom, dokapitalizuje banku i poveća njen kapital za 300 miliona evra. I onda, u ovim razgovorima, (sa) tih 300 miliona evra dokapitalizacije, bi bilo moguće da razgovaramo o strukturisanju našeg duga i pomoći koju bi od te banke mogle da dobiju institucije Republike Srpske, kako bi održali svoju likvidnost. Da bi potpuno bila likvidna Republika Srpska i ne bi imala nikakve poteškoće i probleme, u ovom trenutku nedostaje… i da bi servisirali svoje dugove, znači nije to sve za novu potrošnju… nama treba oko jedno 150 miliona evra. I u tom pogledu mislim da ćemo mi to sve obezbjediti i bez samog MMF-a i time postati najstabilniji sistem u Bosni i Hercegovini.

 

Milorad Dodik, 23.6.2015.

Što bi stabilizovalo dugoročno tu banku, a ona bi sama mogla, u tom aranžmanu koji dogovaramo, onda da… ta dokapitalizovana banka mogla bi da značajno pomogne stabilizaciji naših javnih finansija i to je dio paketa na kome radimo.

Milorad Dodik, 23.6.2015.

Dodik je, dakle, tada obećao ne samo spašavanje Banke Srpske putem prodaje misterioznoj “finansijskoj organizaciji”, već je najavljivao i da će putem te transakcije popuniti “rupe” u budžetu i tako izbjeći zaduživanje kod MMF-a. Par mjeseci kasnije, Dodik se i dalje držao priče o prodaji Banke Srpske, a za “zastoj” u ovom procesu okrivio je Dragana Čavića, koji je – kako se pokazalo, sasvim ispravno – govorio o tome da je banka izvjesno propala i da do prodaje neće doći.

Njegovo javno upozorenje o čemu se tu radi, da banka ne valja, da ovo, da ono, dovelo je investitora u poziciju da sagleda još neke dodatne elemente i godišnji odmori, naravno, ali ćemo to sada ponovo aktuelizirati. Radi se o pregovaračkom procesu i vjerujem da ćemo vrlo brzo uspjeti da vam saopštimo dogovor i onda ćete znati ko je investitor.

Milorad Dodik, 22.8.2015.

Opozicija nam predlaže da ovu banku prodamo za evro. Nismo eksperti za tako nešto, a do kraja ove godine pokušaćemo riješiti njen status, odnosno da je osposobimo da obavlja bankarski posao, sačuvamo radna mjesta, a da naš uloženi novac ne bude doveden u pitanje.

Milorad Dodik, 21.11.2015.

Konačno, kada je i zvanično potvrđeno da će Banka Srpske otići u likvidaciju, Dodik je za takav rasplet situacije opet optužio Savez za promjene i ustvrdio da je Agencija za bankarstvo tu odluku donijela samostalno – i to pod pritiskom SIPA-e (!).

Odluka Agencije za bankarstvo je odluka Agencije za bankarstvo. To je nezavistan organ. Mislim da tu ima mnogo stvari koje su se odigrale u međuvremenu. Nepravno, potpuno pravno neutemeljeno na činjenicama. Privođenje direktorice govori o tome da se htjelo useliti strah i bojazan od djelovanja nekih drugih (…).

Milorad Dodik, 5.5.2016.

Na istoj press konferenciji, Dodik je ponovo govorio i o “ruskom kreditu”, za koji je već tada bilo jasno da se neće dogoditi. No, Dodik je tvrdio da ima garancije da će dobiti kredit kad-tad. Godinu dana kasnije, obećani kredit više se ni ne spominje.

Sad se traže tehničke mogućnosti plasmana. S druge strane, veoma je razumljivo zašto Rusija, koja je izložena sankcijama već duže vrijeme, ima problem sa finansiranjem i vlastite strukture. Ali Rusija i ovaj put… na najvišem nivou je potvrđeno da Rusija ostaje pri odluci da pomogne Republici Srpskoj. Ja ne mogu da kažem kad će to biti, ali to sigurno neće biti skinuto sa dnevnog reda.


Milorad Dodik, 23.6.2015.

Predsjednik Republike Srpske je, tako, uspio da u samo nekoliko minuta da tri ambiciozna obećanja, od kojih nijedno nije ispunjeno, a zatim je za neostvarene mjere za spašavanje prezaduženog entitetskog budžeta optužio opoziciju – i to za sve od javnog iznošenja činjenica o stanju u Banci Srpske, pa do likvidacije iste te banke, čiji je vlasnik već godinama bila upravo SNSD-ova Vlada.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!