Nedosljedno

Dodik: Samo ja odlučujem koji će se mediji plaćati javnim novcem

Milorad-DodikPredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Milorad Dodik rekao je da je Rajko Papović smijenjen sa mjesta vršioca dužnosti direktora Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ “Gacko” zato što je koristio javna sredstva za plaćanje BN televizije.

“Papović nikada neće biti vraćen na to mjesto zato što je na takav način koristio javna sredstva“, istakao je Dodik, poručivši da će svi direktori za koje se sazna da plaćaju BN televiziji istog dana biti smijenjeni.

(Srna, 29.10.2013.)

Komentar:

SNSD-ova hajka na bijeljinsku BN televiziju prelomila se i preko leđa Rajka Papovića koji je sa mjesta VD direktora Rudnika i Termoelektrane “Gacko” smijenjen, kako je izjavio Milorad Dodik, zato što je javnim sredstvima “plaćao BN televiziju”.

“Istinomjer” je nedavno pisao o objavi SNSD-a u vezi sa proglašenim bojkotom BN televizije, kada je ova stranka otvoreno saopštila da namjerava kršiti zakon, objavljujući da se kadrovi u javnim institucijama, čak i oni koji ne obnašaju nikakve političke funkcije, imaju ponašati prema “stranačkoj disciplini”, a ne prema zakonima i službenim kodeksima institucija u kojima rade. Smjena Rajka Papovića očita je potvrda da se stranačka direktiva intenzivno primjenjuje u praksi.

No, sam razlog za njegovu smjenu – osim što nema nikakvo uporište u zakonu – pokazuje i nedosljednost Milorada Dodika u stavovima prema trošenju javnog novca, ako znamo da su milioni KM javnih sredstava izdvojeni za plaćanje privatnih medija u RS kroz program podsticanja samoodrživosti medija koji je upravo sam Dodik inicirao sredinom 2009. godine. Prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo, od 2009. do sredine 2012. godine u ove svrhe izdvojeno je 14,5 miliona KM, od čega je 3,9 miliona dato privatnim medijima, a najviše Nezavisnim novinama i Glasu Srpske koji su dobili više od 2 miliona KM. Novac je dodijeljivan bez raspisivanja javnog poziva. Nije potrebno posebno napominjati kakav su tretman posljednjih godina Dodik i njegova stranka imali u finansiranim medijima, dok je BN televizija ostala jedan od rijetkih medija u ovom bh. entitetu koji nije pod kontrolom SNSD-a.

Ova činjenica dovoljno je uznemirujuća sama po sebi, no kada se tome doda i najnoviji potez šefa SNSD-a – koji, zapravo, nema nikakve ingerencije za smjenu direktora javnih preduzeća, jasno je da je ovakva politika, osim što je u potpunosti protivzakonita, također i potpuno nedosljedna, jer se u jednom slučaju finansiranje medija javnim sredstvima organizovano sprovodi od strane institucija pod kontrolom SNSD-a, dok se u drugom isti takav postupak proglašava razlogom za razrješenje sa javne pozicije.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!