Nedosljedno

Dodik revitalizira „mitske tipove“

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Rekavši da je nepravda Haškog tribunala bila spremljena samo za predstavnike Srba, on je kazao da su zapostavili ljude kao što su Radovan Karadžić, Ratko Maldić i mnogi generali.

S time u vezi, Milorad Dodik je najavio da će u narednom periodu imena trgova, ulica i vladinih institucija nositi njihova imena.

“To ćemo učiniti bez ikakvog oklijevanja. Nikada ne želimo da opteretimo ili vidimo da Srbija zbog nas ima problema. Uvijek ćemo stati na onome što je odbrana Srbije. Nama niko ne treba da nas pozove i da nam kaže šta jeste i šta znači Kosovo za srpski narod i RS. S ponosom možemo da kažemo da se na jedan prirodan način solidarišemo sa Srbijom da ne podrži sankicije međunarodnih faktora Rusiji”, istakao je predsjednika RS-a, zaključivši da “Srbi sa svoje dvije države mogu da budu prednost u stabilizaciji regionalnog mira”.

(Anadolija, 4.9.2014.)

………………………………

“Mislim da je narodu dosta tih velikih igara i da ne bi bilo značajnih reakcija na njihovo hapšenje, bez obzira na to što već postoje čitavi pokreti koji od Karadžića i Mladića žele napraviti neke mitske ličnosti i ljude koji su za nešto zaslužni. Tipično je kod Srba da od gubitnika prave mitske tipove. Teret Karadžića i Mladića mora se skinuti sa srpskog naroda!”

Milorad Dodik, predsjednik RS-a

(Dnevni avaz, 2002. godine)

Komentar:

Milorad Dodik jedan je od aktera na bh. političkoj sceni koji je kroz 10-ak godina doživio najveću ideološku transformaciju i napravio zaokret u pravcu svog djelovanja. Dok je bio u opoziciji, Milorad Dodik je, sjetiće se mnogi, svu svoju snagu trošio da „skine teret“ optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića i Ratka Mladića, sa srpskog naroda. U to vrijeme Dodik je davao veoma žestoke izjave optužujuću najuže rukovodstvo SDS-a za podržavanje ratnih zločina, te je izjavljivao i kako on kao predstavnik srpskog naroda mora otvoreno pričati o onome šta je urađeno i šta se u ratu zbilo pod vlašću SDS-a.

Međutim, sa dolaskom na vlast nešto se u Dodiku promijenilo pa je on za vrlo kratko vrijeme prešao put od kritičara ratnih politika do osobe koja danas otvoreno podržava veličanje „mitskih tipova“ kako ih je ranije nazivao.

Tako je Dodik početkom septembra ove godine na manifestaciji glasovitog imena „Dani Srpske u Srbiji“ otišao toliko daleko da je izjavio kako će u RS u vrlo skoro vrijeme ulice nositi imena Karadžića i Mladića. Odmah nakon toga Dodik je kazao i kako Srbi sa svoje dvije države mogu biti faktor „stabilizacije regionalnog mira“ što je veoma diskutabilno s obzirom na težinu prethodne izjave. Dodao je i da RS u budućnosti vidi kao dio Srbije, a ne entitet.

Jasno je da je Dodik u jeku predizborne kampanje ovakve izjave davao radi održavanja vlastitog položaja i svoje stranke na vlasti, međutim ne možemo da ne primjetimo da su one u svakom pogledu nedosljedne njegovim ranijim stavovima.

Za kraj podsjećamo da je Istinomjer na sličan način ocjenio i njegove izjave u vezi sa članstvom naše zemlje u NATO paktu.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!