Nedosljedno

Dodik promijenio stav po pitanju pomoći od strane EU

U periodu od samo devet dana član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik iznio je dva različita stava kada je u pitanju pomoć Republici Srpskoj (RS) od strane Evropske unije (EU).

Krajem aprila u RS stigla je pomoć od strane EU u vrijednosti od oko 150 hiljada KM. Tom prilikom najavljena je i dodatna pomoć, a u narednom periodu Republika Srpska “trebalo bi da dobije i 38 respiratora i 11 rendgen aparata”. Primоprеdајi zaštitne opreme i reagenasa Institutu za javno zdravstvo RS osim spеciјаlnog prеdstаvnika ЕU u BiH, Johanna Sattlera prisustvоvао je i člаn Prеdsјеdništvа BiH Milоrаd Dоdik koji je tom prilikom izrazio zahvalnost za ovu “veoma značajnu medicinsku pomoć”.

Ovo nam pomaže da budemo još bolji, još organizovaniji, ovo pomaže da zajedno pokažemo jednu solidarnost koja je neophodna. Republika Srpska je zagledana u Evropsku uniju vezano za mogućnost podrške, za pomoć ekonomiji i to je ono što nas čeka i što će biti možda daleko izazovnije. (…) Želim da zahvalim i za ovu i za pomoć koju ćemo dobiti u budućnosti. EU nije zaboravila Republiku Srpsku i to će ojačati naše uvjerenje o neophodnosti evropske integracije i solidarnosti.

Milorad Dodik, 26. april 2020.

Ipak, samo devet dana ranije, 18. aprila 2020. godine, Dodik je iznio drugačiji stav kada je u pitanju Evropska unija, te je istakao da je “očigledno da ona Evropa u koju smo povjerovali prije 10 godina danas ne postoji i pitanje je kakva će biti za pet godina”, a osvrnuo se i na pomoć Republici Srpskoj od strane EU:

Da mogu, nikada više ništa ne bih uzeo od njih. Kada nisu bili u prilici da kažu da prodaju Republici Srpskoj milion maski iz Njemačke ili Holandije. Zašto nam sada to prodajete, vidjeli ste da nismo pomrli pa će te nam sada prodati. Ne treba da kupimo od vas više ništa.

Milorad Dodik, 18. april 2020.

Podsjećamo, sredinom aprila govorilo se o navodnoj zabrani izvoza medicinske opreme iz EU, a na tu temu Dodik je za Večernje novosti izjavio da je odluka EU “da zabrane prodaju” medicinskog materijala zemljama Zapadnog Balkana neshvatljiva. Istinomjer se ovom tvrdnjom bavio u tekstu “Izvoz medicinske opreme iz EU nije zabranjen, a Brisel iskazuje jasnu namjeru i želju da pomogne BiH“, te je pomenuta tvrdnja Milorada Dodika ocjenjena kao neistinita.

S obzirom na činjenicu da je član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik u periodu od devet dana iznio dva različita stava u vezi sa pomoći RS od strane EU, Istinomjer će njegov stav ocijeniti nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!