Neistina

Dodik i ”Srbska čast”: Stara slika i nova neistina

Komentarišući nedavne navode o njegovoj povezanosti sa organizacijom ”Srbska čast” član Predsjedništva BiH i lider SNSD, Milorad Dodik izjavio je da se prije nekoliko godina sa pripadnicima ove organizacije “slikao na ulici”, te dodao da „nema ništa sa destruktivcima“.

To što sam se prije nekoliko godina uslikao na ulici, pa se od toga pravi ideologija koja se raširila svijetom do te mjere da mi ovdje imamo paravojne formacije, izmišljotina je SDS-a.

Milorad Dodik, 19. juli 2020.

O tome da se Milorad Dodik sa pripadnicima ”Srbska čast’ nije “prije nekoliko godina uslikao na ulici” svjedoče slike sa obilježavanja Dana Republike Srpske nastale u zgradi Vlade Republike Srpske 2018. godine.

Izvor: Instagram

Cijela priča u javnosti je postala ponovo aktuelna nakon što je Dragan Mektić nedavno izjavio da su pripadnici „Srbske časti“ učestvovali na beogradskim protestima.

Osnivač i predsjednik organizacije ”Srbska čast”, Bojan Stojković govoreći za N1 tvrdio je tada da se radi o humanitarnoj organizaciji.

Ne postoji oružje, ne postoji ništa. Mi samo gledamo da budemo složni, nekome ta naša sloga smeta, ali ne treba da se plaši. Ja sam dobio orden ruske federacije od generala Kaljakina tako što sam vodio anti NATO proteste u Srbiji, a ne zato što sam neke obuke izvršavao u Rusiji. Nemam nikakve veze s njihovom obukom niti ništa, ja poštujem srpsku vojsku i policiju i nemam dodira ni sa kojom drugom službom.

Bojan Stojković, 15. januar 2018.

Izvor: Instagram

S druge strane, Dodik je komentarišući tada spornu fotografiju i prisustvo članova ove organizacije u zvaničnoj instituciji RS rekao sljedeće:

Nema ni jedne informacije o protivzakonitom delovanju te organizacije, a svi koji pričaju nešto negativno o njima nemaju nikakav dokaz i podrške da je reč o paravojsci. U Republici Srpskoj nema nikakvih paravojnih formacija, ta priča služi za dnevno-političke potrebe da se diskvalifikuje obilježavanje Dana Republike i da se stavi ljaga na sam taj dan.

Milorad Dodik, 17. januar 2018.

S obzirom na to da se Milorad Dodik sa pripadnicima “Srbske časti” nije slikao na ulici, već u zgradi Vlade RS, Istinimojer će njegovu izjavu s tim u vezi ocijeniti neistinitom.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!