Dodik će zakletvu ipak polagati i u Sarajevu

Tokom predizborne kampanje, ali i ranije, novizabrani član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik nebrojno puta je izjavio da će, ukoliko “sjedne u fotelju” člana Predsjedništva, zakletvu polagati u Banja Luci, na posao ići u Istočno Sarajevo, a sjednicama prisustvovati putem Skype-a, o čemu je Istinomjer već pisao. Ipak Dodik se sada predomislio i potvrdio je svoj dolazak na inauguraciju u Sarajevo 20.11.2018. godine.

Početkom ove godine, u jednom od svojih intervjua, Dodik je bio vrlo izričit kada je u pitanju polaganje zakletve u svojstvu člana Predsjedništva BiH.

Mnoge stvari tamo nisu korektne. Recimo, što član Predsjedništva kada se izabere ima polagat zakletvu u Bosni i Hercegovini. On nije izabran u ime Bosne i Hercegovine. On je član tog organa, ali on je izabran u Republici Srpskoj i on treba da polaže zakletvu u Republici Srpskoj, a ne da se tamo glumi nekakva priča.

Milorad Dodik, 16.01.2018.

Na pitanje da li smatra da bi član Predsjedništva BiH trebao polagati zakletvu samo u RS, ili i u institucijama BiH, Dodik se, odgovarajući na ovo pitanje, pozvao na praksu iz drugih država.

Samo u Republici Srpskoj, on je biran ovde. Srpski član predsjedništva je biran u Republici Srpskoj. Ja poštujem pravila. Ako sam biran odavde, ja odgovaram onom ko me birao. Tako je u Americi, tako je i u Francuskoj.

Milorad Dodik, 16.01.2018.

Ovaj svoj stav Dodik je ponavljao tokom cijele predizborne kampanje, tvrdeći pri tom i da je tekst zakletve protuustavan. I o ovom pitanju Dodik je promijenio mišljenje i sada smatra, suprotno svojim ranijim stavovima, da je ”tekst zakletve potpuno benigan”.

Tekst zakletve je potpuno benigan. Predsjedavajući ima obavezu da u nekom skorijem roku zakaže prvu sjednicu. S moje strane na prvoj sjednici biće prijedlog izmjena Poslovnika o radu Predsjedništva.

Milorad Dodik, 07.11.2018.

Juče je Dodik i zvanično potvrdio da 20. novombra dolazi na inauguraciju u Predsjedništvo BiH na polaganje zakletve, ali da će najprije 19. novembra položiti zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Biraće se prvo skupštinsko rukovodstvo, odnosno verifikacija mandata. Nakon toga će položiti zakletvu novoizabrani predsjednik Republike, gospođa Cvijanović, a nakon toga ću i ja položiti zakletvu. I onda sjesti sutradan i otići u Sarajevo i tamo na tu inauguraciju.

Milorad Dodik, 06.11.2018.

Za svoje izjave o polaganju zakletve koju će, kako je najavio, položiti i u NSRS i u Predsjedništvu BiH, Milorad Dodik dobija ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

Mandatar SDP-a BiH u Ze-do kantonu prikupio potpise podrške

Zastupnici sedam stranaka vladajuće koalicije, njih 21 u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona svojim su potpisima...

Brisel i dalje čeka odgovore na dodatna pitanja

Izetbegović je izjavio da je “pripremanje odgovora na dodatna pitanja u završnoj fazi i da će i taj posao biti završen do sredine januara”. Na novogodišnjoj press konferenciji Stranke...Hoće li Predsjedništvo BiH zasjedati prije imenovanja budućeg mandatara Vijeća ministara BiH?

Na stav Željka Komšića povodom imenovanja Zorana Tegeltije na mjesto mandatara budućeg saziva Vijeća ministara BiH, promptno je reagovao predsjednik SNSD-a i trenutni predsjedavajući Predsjedništva...