Nedosljedno

Dodik će zakletvu ipak polagati i u Sarajevu

Tokom predizborne kampanje, ali i ranije, novizabrani član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik nebrojno puta je izjavio da će, ukoliko “sjedne u fotelju” člana Predsjedništva, zakletvu polagati u Banja Luci, na posao ići u Istočno Sarajevo, a sjednicama prisustvovati putem Skype-a, o čemu je Istinomjer već pisao. Ipak Dodik se sada predomislio i potvrdio je svoj dolazak na inauguraciju u Sarajevo 20.11.2018. godine.

Početkom ove godine, u jednom od svojih intervjua, Dodik je bio vrlo izričit kada je u pitanju polaganje zakletve u svojstvu člana Predsjedništva BiH.

Mnoge stvari tamo nisu korektne. Recimo, što član Predsjedništva kada se izabere ima polagat zakletvu u Bosni i Hercegovini. On nije izabran u ime Bosne i Hercegovine. On je član tog organa, ali on je izabran u Republici Srpskoj i on treba da polaže zakletvu u Republici Srpskoj, a ne da se tamo glumi nekakva priča.

Milorad Dodik, 16.01.2018.

Na pitanje da li smatra da bi član Predsjedništva BiH trebao polagati zakletvu samo u RS, ili i u institucijama BiH, Dodik se, odgovarajući na ovo pitanje, pozvao na praksu iz drugih država.

Samo u Republici Srpskoj, on je biran ovde. Srpski član predsjedništva je biran u Republici Srpskoj. Ja poštujem pravila. Ako sam biran odavde, ja odgovaram onom ko me birao. Tako je u Americi, tako je i u Francuskoj.

Milorad Dodik, 16.01.2018.

Ovaj svoj stav Dodik je ponavljao tokom cijele predizborne kampanje, tvrdeći pri tom i da je tekst zakletve protuustavan. I o ovom pitanju Dodik je promijenio mišljenje i sada smatra, suprotno svojim ranijim stavovima, da je ”tekst zakletve potpuno benigan”.

Tekst zakletve je potpuno benigan. Predsjedavajući ima obavezu da u nekom skorijem roku zakaže prvu sjednicu. S moje strane na prvoj sjednici biće prijedlog izmjena Poslovnika o radu Predsjedništva.

Milorad Dodik, 07.11.2018.

Juče je Dodik i zvanično potvrdio da 20. novombra dolazi na inauguraciju u Predsjedništvo BiH na polaganje zakletve, ali da će najprije 19. novembra položiti zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Biraće se prvo skupštinsko rukovodstvo, odnosno verifikacija mandata. Nakon toga će položiti zakletvu novoizabrani predsjednik Republike, gospođa Cvijanović, a nakon toga ću i ja položiti zakletvu. I onda sjesti sutradan i otići u Sarajevo i tamo na tu inauguraciju.

Milorad Dodik, 06.11.2018.

Za svoje izjave o polaganju zakletve koju će, kako je najavio, položiti i u NSRS i u Predsjedništvu BiH, Milorad Dodik dobija ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!