Dodik brani slobodu govora

Nakon što je novinar BN TV, Vladimir Kovačević, pretučen u nedjelju naveče u Banjaluci, ovaj čin osudio je predsjednik RS-a, Milorad Dodik. U tome ništa ne bi bilo sporno da sam Dodik u više navrata nije bio taj koji je upućivao prijetnje i uvrede novinarima.

Napad na novinara je napad na slobodu govora i takvo ponašanje u Republici Srpskoj neće biti tolerisano.”

Milorad Dodik, 27.08.2018.

Istinomjer se i ranije bavio Dodikovim uvredama upućenim novinarima, a jedan svojevrstan poziv na linč novinara uputio je i na press konferenciji samo nekoliko dana.

A ko rukovodi tim Centrom za istraživačko novinarstvo? Hoćete ja da vam kažem? Jel vam poznato ime Dino Jahić? Vi provjerite, vi ste novinari. Meni znači svašta. Znači da se rukovodi centrom koji na bazi sredstava, koji treba da uruše političke strukture u regionu koristi termin i vrijeme da to učini na ovaj način(…) Radi se o stranom novcu i radi se o agencijama koje su pod stranim uticajem zato što primaju novac od stranih izvora. Prema tome, mislim da je vrijeme da se pobunimo na tu temu. Sve prethodne godine oni su to radili, ali ovaj put ćemo se pobuniti.”

Milorad Dodik, 21.08.2018.

S obzirom da je prije manje od sedam dana Milorad Dodik optužio novinara da “ruši političke strukture u regionu”, a da danas osuđuje napad na novinara BN-a, Istinomjer će njegov potez ocijeniti kao nedosljedan. Ostaje da se vidi da li će posljednji napad na slobodu govora u RS biti tolerisan ili ne.

(Istinomjer.ba)

 

Budžet i uštede: Dvostruki aršini Vlade RS

Kako je ranije i najavila, još uvijek aktuelna predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, budžet za...

Mandatar Vlade RS će biti kadar SNSD-a

Iako su se u javnosti ranije mogle čuti najave da mandatar nove Vlade RS bude i iz neke druge stranke, još uvijek aktuelna premijerka i buduća predsjednica ovog entiteta, Željka Cvijanović je...Tehničko pitanje koje se rješava 18 godina

Nakon što su delegacije HDZ-a BiH i SNSD-a, u Istočnom Sarajevu u ponedjeljak 12. novembra, razgovarale o formiranju parlamentarne većine na državnom nivou, lider HDZ-a BiH, Dragan Čović je kazao i...