Dodik brani slobodu govora

Nakon što je novinar BN TV, Vladimir Kovačević, pretučen u nedjelju naveče u Banjaluci, ovaj čin osudio je predsjednik RS-a, Milorad Dodik. U tome ništa ne bi bilo sporno da sam Dodik u više navrata nije bio taj koji je upućivao prijetnje i uvrede novinarima.

Napad na novinara je napad na slobodu govora i takvo ponašanje u Republici Srpskoj neće biti tolerisano.”

Milorad Dodik, 27.08.2018.

Istinomjer se i ranije bavio Dodikovim uvredama upućenim novinarima, a jedan svojevrstan poziv na linč novinara uputio je i na press konferenciji samo nekoliko dana.

A ko rukovodi tim Centrom za istraživačko novinarstvo? Hoćete ja da vam kažem? Jel vam poznato ime Dino Jahić? Vi provjerite, vi ste novinari. Meni znači svašta. Znači da se rukovodi centrom koji na bazi sredstava, koji treba da uruše političke strukture u regionu koristi termin i vrijeme da to učini na ovaj način(…) Radi se o stranom novcu i radi se o agencijama koje su pod stranim uticajem zato što primaju novac od stranih izvora. Prema tome, mislim da je vrijeme da se pobunimo na tu temu. Sve prethodne godine oni su to radili, ali ovaj put ćemo se pobuniti.”

Milorad Dodik, 21.08.2018.

S obzirom da je prije manje od sedam dana Milorad Dodik optužio novinara da “ruši političke strukture u regionu”, a da danas osuđuje napad na novinara BN-a, Istinomjer će njegov potez ocijeniti kao nedosljedan. Ostaje da se vidi da li će posljednji napad na slobodu govora u RS biti tolerisan ili ne.

(Istinomjer.ba)

 

Promjena prioriteta SDA u Kantonu Sarajevo

Prije glasanja o rebalansu Budžeta za 2019. godinu, Klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo uputio je amandman...

Iako je “prošlo vrijeme nametanja odluka”, Ujedinjena Srpska “apelovala” i “molila” PIC

Uoči sjednice Političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) održane 17. i 18. 06. 2019. godine u Sarajevu, Glavni odbor Ujedinjenje Srpske uputio je pismo ovom tijelu u kojem se...“Bosna i nije država”

Komentarišući zastoj u funkcionisanju Parlamentarne skupštine BiH, trenutni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik još jednom je ustvrdio pored ostalog...