Nedosljedno

Dodik brani novinare

Izjava koju je prije nekoliko dana dao predsjednik RS-a, Milorad Dodik na temu medijskih sloboda iznova baca svjetlo na njegov višegodišnji odnos prema predstavnicima medijskih kuća u BiH u kojima nije tretiran onako kako želi.

Naime, kako prenosi Srna, na pitanje novinara da li je vrijeme da se prestane sa obračunom političara i novinara, Milorad Dodik je kazao da bi „bilo uljudno omogućiti novinarima da rade svoj posao i da u tom pogledu nema nikakvog pritiska bez obzira što ponekad može da djeluje da se izgubila objektivnost i da nema profesionalnosti“.

Niko nema pravo da napada bilo koga za ono što radi. Mislim da takve aktivnosti nisu dio doprinosa ukupnom javnom utisku o slobodama ovdje.”

Milorad Dodik, Srna, 15.04.2015.

Imajući u vidu sve dosadašnje Dodikove verbalne napade na novinare nedvojbeno možemo zaključiti kako je ova izjava nedosljedna, a u nastavku Istinomjer Vam donosi pregled nekih od najzanimljivijih slučajeva u kojima su novinari bili grubo izvrijeđani.

Javnost u BiH prije nešto više od godinu dana ostala je zapanjena još jednim, ko zna kojim po redu, verbalnim napadom Milorada Dodika na predstavnike/ce medija. Tada se Dodik obrušio na novinarku “Oslobođenja” iz Banja Luke, Gordanu Katanu.

Kada vas pogledam shvatim zašto ste stalno negativni, jer vi i ne možete imati ništa pozitivno. (…) Dolazite iz medija koji je takav i naroda koji je takav. (…) Ta jedna morbidna predstava odražava vas i vaš karakter. (…) Otkazao sam institucijama RS Oslobođenje, vaš list, da ga niko ne čita“, odgovorio je Dodik na novinarkin upit o bjekstvu Mileta Radišića i podršci koju je Nada Tešanović dala Deklaraciji HDZ-a.

Milorad Dodik, 14.03.2015.

Inače, Dodik je Katanu izvrijeđao i na konferenciji za medije održanoj 6.9.2012. godine, kada ju je nazvao “lažljivicom koja besramno laže o njemu u svojim kolumnama” i optužio je za “političku pristrasnost”. Reagujući na ovaj napad, udruženje “BH novinari” istaklo je da je on uslijedio “samo trenutak nakon što je u funkciji predsjednika SNSD-a potpisao i javnosti predstavio Kodeks ponašanja političkih partija u predizbornoj kampanji i obavezao se na fer i demokratsko ponašanje u tom periodu.”

Milorad Dodik je na tribini održanoj u organizaciji SNSD-a, u martu 2014. godine, izvrijeđao i novinarku televizije BN (a isti govor Dodik je iskoristio i za druge, jednako vulgarne i bahate istupe, poput psovanja OHR-a i banalne samoveličajuće tvrdnje o sebi kao “glavnom baji u Republici Srpskoj”).

Šta radiš, ne razumijem? Uopšte mi nisi zgodna da te gledam tol’ko dugo, j*bo te. Šta hoćeš sad? Je l’ njoj nešto zabranjeno ovde? Slušaj, nisam ti ja muškarac za tebe, shvataš?”

Milorad Dodik novinarki BN-a, 26.3.2014.

Seksističko vrijeđanje žena iz medija na osnovu fizičkog izgleda nešto je što se više puta moglo čuti u Dodikovim javnim istupima, kao i rasističke i šovinističke uvrede usmjerene na etničku i nacionalnu pripadnost, psovanje, prijetnje i kletve:

Sa gospodom gospodski, sa Ciganima ciganski”.

 

Arijana Saračević je, gospodine Dodik, iz „60 minuta” Dodik: “J*** mi se”.

Jeste vi ono iz “60 minuta”? To je neko sr***e od emisije. Bljuvotina teška. Zato sam i pristao da pričam, da vam to kažem. A vidi se da si pristojna. Mada lijepo ne izgledaš. Evo i to je pristojno, šta je?”

Milorad Dodik, novinarki FTV-a, 2011.

Jeste, napravio sam i ponosan sam na ovaj objekat koji sam napravio, znam da to vas nervira iz Federacije. Napravio sam to zato da vas nervira iz Federacije i vas gospodine Vidoviću, tebe lično, da te stvarno nervira. Volio bi da dobiješ pritisak, da ti otkaže srce i sve ostalo, zato što sam napravio ovu zgradu. Jedna grupa kretena okupljenih oko Bakira i njegove emisije i njegove televizije, zajedno sa ovim Vidovićem (…) Pa šta je važnije, kreteni, ili ozbiljni ljudi koji se bave izgradnjom i tako dalje? (…) Što se tiče Federalne televizije, nek se j*be.”

Milorad Dodik, novinaru FTV-a, 2011.

Šta ćeš ti ovde? Nije zabranjeno, nego me čudi šta ćeš ti ovde? Otkud vam obraz da dođete uopšte ovde na način kako radite? Možete otići ako hoćete. Što se mene tiče, ne morate nikad ni doći.”

Milorad Dodik, 2.6.2012.

Evo, da sad razjasnimo – ova gospođa ovde je lažljiva i šalje lažne informacije. Tako je poslala putem „Bete“ priču o, recimo, izgradnji zgrade Vlade. Nema nimalo obraza i dođe ovde… nikada se nije izvinula recimo nakon sudskog postupka. Što lažete? I nemojte više ovde da dolazite. Je l’ vam jasno? Brišite odavde!”

Milorad Dodik, novinarki Bete, 2.6.2012.

Veoma ste bezobrazni. Bjež’te odavde. Bjež’te. Zato što ste bezobrazni, pratite me, otkud vam pravo da me pratite? Sve kvalifikacije koje ste vi davali i to što pokušavate da napravite razdor između republičkih organa vlasti i lokalnih organa, favorizujući samo jednu politiku, govori o tome koliko ste bijedni i jadni u svojim namjerama.”

Milorad Dodik, novinarki BN televizije, 17.5.2014.

Odnos Dodika i vrha RS prema “nepoželjnim” medijima jasno je demonstriran i kada je SNSD saopštila da prekida saradnju sa TV kućom RTV BN zbog „provođenja kampanje protiv SNSD-a“. No, u svom saopštenju SNSD je naveo ne samo da će njihovi stranački kadrovi odbiti saradnju sa ovom medijskom kućom, već da će to biti zabranjeno i službenim osobama koje rade u institucijama na čijem su čelu kadrovi SNSD-a, iako funkcionisanje institucija ne bi smjelo zavisiti od stranačkih direktiva. Ova je televizijska kuća često bila na udaru Dodika i SNSD-a, uključujući i vrijeđanje i psovanje njenog direktora, kom se Dodik obratio ovim riječima:

Ma j*** si mater! Ma šta nema smisla? Snimi me, p**ka ti materina, pa pusti u Dnevnik! J***ću ti majku, je l’ ti jasno?”

Milorad Dodik, 31.1.2013.

Pitajte Istinomjer!