Poluistina

“Dobio sam više glasova nego SDA, SDP, DF i SBB zajedno”

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović komentirajući izborne rezultate i moguća koaliranja Nezavisnog bloka, osim što je naglasio da je na nivou Zeničko-dobojskog kantona “koalicija moguća sa svima, osim sa SDA” iznio je i neke netačne podatke kada je u pitanju izborni rezultat koji je ostvario na nedavno održanim Općim izborima 2018.

Izražavajući zadovoljstvo zbog ostvarenih izbornih rezultata Nezavisnog bloka i broja glasova koje je on lično dobio u Zenici, “koja predstavlja 35 posto Zeničko-dobojskog kantona”, Kasumović je između ostalog izjavio i sljedeće:

Dobio sam više glasova nego SDA, SDP, DF i SBB zajedno. Problem Nezavisnog bloka je što smo mlada stranka i što nismo imali vremena napraviti infrastrukturu u drugim gradovima. Na nivou kantona smo treća stranka, a ovo je sve pokazatelj da su građani Zenice zadovoljni ovim što sam do sada pokazao i nastavit ćemo ovu politiku. Ako bilo ko treba biti zadovoljan to je NB koji jedini ima perspektivu, a svi ostali će, zapamtite, u narednom periodu padati.

Fuad Kasumović, 30.10.2018.

Prema utvrđenim rezultatima Općih izbora 2018., na nivou Zeničko-dobojskog kantona Nezavisni blok je dobio povjerenje 20.439 birača u Zenici, dok su stranke SDA, SDP, DF i SBB, zajedno, dobile 23.741 glasova.

I kada su Kasumovićevi preferencijalni glasovi u pitanju, obzirom da je osvojio 17.596 glasova, i taj broj je svakako manji od broja koje su u zbiru dobile stranke SDA, SDP, DF i SBB zajedno.

Sa druge strane, u skladu sa rezultatima, Nezavisni blok (NB) jeste trećeplasirana stranka u Zeničko-dobojskom kantonu.

Dakle, Nezavisni blok (NB) jeste trećeplasirana stranka u Zeničko-dobojskom kantonu, ali Fuad Kasmović nije dobio više glasova od SDA, SDP, DF i SBB zajedno, te Istinomjer njegovoj izjavi daje ocjenu poluistina.

 

(Istinomjer.ba)

 

 

Pitajte Istinomjer!