“Dobio sam više glasova nego SDA, SDP, DF i SBB zajedno”

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović komentirajući izborne rezultate i moguća koaliranja Nezavisnog bloka, osim što je naglasio da je na nivou Zeničko-dobojskog kantona “koalicija moguća sa svima, osim sa SDA” iznio je i neke netačne podatke kada je u pitanju izborni rezultat koji je ostvario na nedavno održanim Općim izborima 2018.

Izražavajući zadovoljstvo zbog ostvarenih izbornih rezultata Nezavisnog bloka i broja glasova koje je on lično dobio u Zenici, “koja predstavlja 35 posto Zeničko-dobojskog kantona”, Kasumović je između ostalog izjavio i sljedeće:

Dobio sam više glasova nego SDA, SDP, DF i SBB zajedno. Problem Nezavisnog bloka je što smo mlada stranka i što nismo imali vremena napraviti infrastrukturu u drugim gradovima. Na nivou kantona smo treća stranka, a ovo je sve pokazatelj da su građani Zenice zadovoljni ovim što sam do sada pokazao i nastavit ćemo ovu politiku. Ako bilo ko treba biti zadovoljan to je NB koji jedini ima perspektivu, a svi ostali će, zapamtite, u narednom periodu padati.

Fuad Kasumović, 30.10.2018.

Prema utvrđenim rezultatima Općih izbora 2018., na nivou Zeničko-dobojskog kantona Nezavisni blok je dobio povjerenje 20.439 birača u Zenici, dok su stranke SDA, SDP, DF i SBB, zajedno, dobile 23.741 glasova.

I kada su Kasumovićevi preferencijalni glasovi u pitanju, obzirom da je osvojio 17.596 glasova, i taj broj je svakako manji od broja koje su u zbiru dobile stranke SDA, SDP, DF i SBB zajedno.

Sa druge strane, u skladu sa rezultatima, Nezavisni blok (NB) jeste trećeplasirana stranka u Zeničko-dobojskom kantonu.

Dakle, Nezavisni blok (NB) jeste trećeplasirana stranka u Zeničko-dobojskom kantonu, ali Fuad Kasmović nije dobio više glasova od SDA, SDP, DF i SBB zajedno, te Istinomjer njegovoj izjavi daje ocjenu poluistina.

 

(Istinomjer.ba)

 

 

Jedinstvene “beskontaktne kartice” i “elektronski čitači” još uvijek nisu u primjeni

Vlada Kantona Sarajevo je 29. marta ove godine, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela zaključak kojim je...

Napreduje izgradnja otvorenih bazena na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015. godine, govoreći o planovima za naredni period, pored ostalog najavio i početak...Ispunjeni preduslovi za smanjenje cijena gasa u Federaciji BiH

Direktor BH-Gasa, Jasmin Salkić je 25.10.2019. godine najavio dobre vijesti za korisnike ovog energenta u Federaciji BiH. S obzirom na kretanje cijene nafte i naftnih derivata, koje nam ide na...