Najave

Do kraja godine tender za izgradnju nove dionice autoputa u FBiH?

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, posjetili su početkom jula ove godine Tešanj i tom prilikom najavili pokretanje procedura za izgradnju dionice autoputa na koridoru Vc koja će prolaziti kroz ovu općinu.

Ukupno 400 miliona eura će u naredne tri godine biti uloženo u ovom dijelu Federacije BiH. Slijedi tehničko rješavanje izvlaštenja i projektiranja te dionice, što je pri kraju, kako bi do Nove godine bio otvoren tender za izgradnju.

Fadil Novalić, 8. juli 2020.

Radi se o dionici autoputa “Poprikuše – Medakovo” dugoj 36 km, koja je podijeljena na dvije poddionice “Ozimice – Poprikuše” i “Medakovo – Ozimice”, za koju je Evropska investicijska banka (EIB) 9. jula odobrila 340 miliona eura kredita. Kako je sopšteno iz JP Autoceste FBiH, ovim kreditom “zatvorena je kompletna finansijska konstrukcija Koridora 5C od Zenice do sjevera, tačnije do granice s RS”.

O dinamici izgradnje dionica na zeničnkoj zaobilaznici Istinomjer je pisao nedavno, a prema najavama završetak ovih 11 kilometara autoputa očekuje se u novembru ove godine.

Da li će do kraja 2020. godine biti raspisan javni poziv za izgradnju autoputa na dionici “Poprikuše – Medakovo”, pratite na Istinomjeru.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!