Neistina

Da li su to “samo spinovi”?

Na pitanje o najavljenom obilježavanju “24. obljetnice oslobođenja B. Grahova, Glamoča i Drvara” za 13. septembar, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je gostujući na N1 televiziji odgovorio kako ne postoji odluka o obilježavanju tog datuma.

Nemam pojma ko je to najavio. To su spinovi koji se pokušavaju ubacivati i zamagliti postojeća situacija. Nađite odluku i jednog tijela koje je reklo da će biti tamo. Ne postoji apsolutno.

Marinko Čavara, 27.08.2019.

Međutim, kako je još početkom jula ove godine objavljeno na zvaničnoj stranici HDZ-a “na X. izbornoj Skupštini Županijskog odbora HDZ BiH HBŽ, između ostalog, usvojena je inicijativa člana tog odbora g. Ile Kreze za obilježavanje 24. obljetnice oslobođenja B. Grahova, Glamoča i Drvara”.

Na Skupštini je zaključeno da se uputi poziv Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora, Glavnom vijeću HNS-a, Odjelu za branitelje HVO-a i Domovinskog rata HNS-a, Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Hercegbosanske županije, Skupštini i Vladi Hercegbosanske županije da organiziraju i provedu sve radnje za dostojanstveno obilježavanje 24. obljetnice oslobođenja B. Grahova, Glamoča i Drvara. (…) Prijedlog je da se obljetnica održi uz vojne počasti i nazočnost svih visokih dužnosnika i to po slijedećem rasporedu: u B. Grahovu 28. srpnja 2019.; Glamoču 29. srpnja 2019. i Drvaru 13. rujna 2019. godine kao Središnji skup.

HDZ BiH, 09.07.2019.

Podsjećamo, član Predsjedništva Milorad Dodik nedavno je najavio kako će lično učestvovati u sprječavanju tog skupa ukoliko se on ne otkaže.

Spreman sam da budem dio onih koji će fizički sprečavati da bilo ko dođe u Drvar i obilježava na taj način taj dan.

Milorad Dodik, 20.08.2019.

S obzirom da je “županijski odbor” stranačko tijelo unutar sistema odlučivanja u HDZ-u BiH i da je isto usvojilo inicijativu za “obilježavanje 24. obljetnice oslobođenja B. Grahova, Glamoča i Drvara”, što je objavljeno i na zvaničnoj stranici ovog političkog subjekta, Istinomjer će izjavu predsjednika FBiH Marinka Čavare, ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!