Djelimično ispunjeno

Prijem novih službenika u FUP

Nakon što je MUP Zeničko – dobojskog kantona 24. aprila 2019. godine pokrenuo proceduru za prijem 100 službenika radi popunjavanja redovnog sastava policije, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Aljoša Čampara najavio je da će uskoro biti raspisan i konkurs za popunjavanje radnih mjesta u Federalnoj upravi policije (FUP).

Naime, analiza Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH je pokazala da Federaciji BiH nedostaje 1.526 redovnih policajaca, uključujući sve kantone i FUP kojoj konkretno nedostaju 235 policajaca, a pomenuti konkurs bi trebao biti raspisan za obuku oko 110 policajaca za specijalnu jedinicu i jedinicu za podršku u okviru redovnog sastava FUP-a.

Analiza Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH (preuzeto sa portala Klix.ba)

Otprilike 110 policijskih službenika bismo trebali primiti u narednom periodu, odnosno raspisati konkurs. Prije svega, to se odnosi na specijalnu jedinicu i jedinicu za podršku. Vidim da su već neki kantoni pokrenuli određene procedure za prijem aktivnog sastava, mislim da je ZDK već raspisao konkurs. (…) I to je ono što je propisano sistematizacijom radnih mjesta i radi sigurnosti mislim da se moraju osigurati sredstva, a vjerovatno je za neke već osigurano za popunu aktivnog sastava policije.

Aljoša Čampara, 25. april 2019.

Prilikom obilježavanja Dana policije, 1. jula 2019. godine, ministar Čampara naglasio je još jednom da će “ovo ministarstvo istrajati u zahtjevima da bude omogućen prijem novih policijskih službenika u FUP”. I zamjenik direktora FUP-a, Ensad Korman ukazao je na činjenicu da “trenutno nedostaje 30 posto policijskih službenika”.

S tim u vezi, u junu 2020. godine raspisan je Javni konkurs za izbor policijskih službenika u činu “policajac” i u činu “mlađi inspektor” u Federalnoj upravi policije. Konkursom je predviđeno 80 mjesta za službenike u činu “policajca”, te osam mjesta za službenike u činu “mlađi inspektor”. U septembru je raspisan Javni oglas za popunu upražnjenih radnih mjesta namještenika u Federalnoj upravi policije.

Obavještavamo Vas da je u cilju kadrovskog jačanja Federalne uprave policije, odnosno popunjavanja nedostajećih oko 30% policijskih službenika, te na osnovu prethodno dobijene saglasnost od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, u junu mjesecu 2020. godine objavljen Javni konkurs za izbor policijskih službenika u činu “policajac”, i to 80 izvršilaca, i u činu “mlađi inspektor” 8 izvršilaca. Takođe je, na osnovu saglasnosti dobijene od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, raspisan konkurs za prijem u radni odnos 14 državnih službenika i 14 namještenika.

Odgovor na medijski upit, FUP, 11. septembar 2020.

S obzirom da je tokom 2020. godine raspisan Javni konkurs za za izbor 88 policijskih službenika u činu “policajac” i “mlađi inspektor”, kao i konkurs za popunu upražnjenih radnih mjesta namještenika u FUP-u, ali da procedure s tim u vezi još uvijek nisu okončane, Istinomjer će ministru unutrašnjih poslova FBiH, Aljoši Čampari za njegovo obećanje dati ocjenu djelimično ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!