Džaferović još uvijek nije tužio Vladu RS zbog klevete

Nakon što je Vlada Republike Srpske uputila Izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, novoizabrani član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović uputio je pismo premijerki RS, Željki Cvijanović u kojem traži da se iz usvojenog Izvještaja povuče dio u kojem piše da je njegov izbor za člana Predsjedništva BiH ”uznemirio Srbe” zbog njegove ratne prošlosti, te je najavio i podnošenje tužbe protiv Vlade RS ukoliko se to ne desi.

Zahtjevam da, u skladu s članom 8. Zakona o zaštiti od klevete, u roku od sedam dana javno demantirate gore navedene navode ili meni i javnosti prezentirate potpuno i tačno utvrđene činjenice, validne dokaze i presude kojima je, kako se u Vašem izvještaju kaže, dokazano da sam ja povezan s bilo kakvim krivičnim djelom, a kamoli s ratnim zločinom. Vaš izvještaj vrvi od neistina, konstrukcija i falsifikata. Vidim da ste, također, upoznati s činjenicom da je, povodom harange protiv mene kao političara, određene provjere vršilo i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje je u martu 2015. godine donijelo naredbu o nesprovođenju istrage, jer nije utvrđen ni osnov sumnje za bilo kakvu moju odgovornost. (…) Ukoliko ne postupite po mom zahtjevu u navedenom roku, obavještavam Vas da ću protiv Vlade RS i Vas lično podnijeti tužbu nadležnom sudu gdje ćete imati priliku da dokazujete Vaše monstruozne tvrdnje i konstrukcije.”

Šefik Džaferović, 07.11.2018.

Nakon Džaferovićevog pisma oglasio se još jedan novoizabrani član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik koji je izjavio je da on stoji iza izvještaja koji je Vlada RS uputila Vijeću sigurnosti UN-a, te da on neće biti povučen.

U izvještaju Vlade RS Vijeću sigurnosti UN-a, u dijelu u kojem se spominje Šefik Džaferović, ali i rezultati Općih izbora u BiH se navodi:

Izbor Šefika Džaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma je uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju.”

Izvještaj Vlade RS, Vijeću sigurnosti UN, 01.11.2018.

Nakon što je protekao rok od sedam dana, koji je Džaferović u svom pismu spomenuo kao prihvatljiv za javni demanti navoda iz Izvještaja Vlade RS upućenom Vijeću sigurnosti UN-a, Istinomjer je kontaktirao centralu SDA kako bi provjerio da li je najavljena tužba podnesena.

Kako nam je rečeno u press službi SDA, “Džaferović smatra kako rok još uvijek traje i da će ukoliko Vlada RS ne postupi u skladu sa njegovim zahtjevima tužba biti podnesena.”

Inače, u Zakonu o zaštiti od klevete i u FBiH i u RS u u gotovo istovjetnom tekstu se navode rokovi za podnošenje tužbe u slučaju klevete:

Rok za podnošenje zahtjeva za naknadu štete u smislu ovog zakona iznosi tri (3) mjeseca od dana kada oštećeni sazna ili je trebao saznati za izražavanje neistinite činjenice i za identitet štetnika i taj se rok ni u kom slučaju ne može produžiti nakon isteka jedne (1) godine od dana kada je to izražavanje izneseno trećem licu. 

Zakon o zaštiti od klevete FBiH, Član 12.

Rok za podnošenje tužbe u smislu Zakona je 3 (tri) mjeseca od dana kada je tužilac saznao ili mogao saznati za izražavanje i identitet osobe koja je prouzrokovala štetu, i ni u kom slučaju se ne može produžiti nakon jedne godine, od dana kada je izražavanje izneseno trećem licu. 

Zakon o zaštiti od klevete RS, Član 12.

Dakle, iako Džaferović prema Zakonu ima još uvijek vremena za podnošenje tužbe, Istinomjer će njegovu najavu da će tužbu podnijeti u roku od sedam dana ukoliko Vada RS ne povuće i demantuje navode iz spornog izvještaja, ipak ocijeniti kao neispunjeno obećanje. 

(Istinomjer.ba)

Uprkos Čovićevoj najavi, “prijedlog jedne izjave” još uvijek nije usaglašen

Iako je lider SDA, Bakir Izetbegović izjavio da je SNSD-u i HDZ-u BiH poslao “prijedlog jedne izjave”, te da je...

Ništa od najava Milorada Dodika vezanih za formiranje Vijeća ministara BiH

Iako je još sredinom februara član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik najavio formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH “u narednih mjesec dana”, nakon nekoliko održanih sastanaka delegacija SDA,...Bećirović nije podnio ostavku na funkciju zamjenika predsjednika Kluba Bošnjaka

SDP BiH je u svom ranijem saopštenju pored ostalog obavijestio javnost "da je ovo još jedan nekorektan potez SDA, koji je izveden bez bilo kakvog znanja, pristanka i odobrenja Bećirovića i SDP-a...