Neispunjeno

Cvijanović: Višestruko kašnjenje Zakona o multilateralnoj kompenzaciji

zeljka-cvijanovic1Cvijanovićeva je naglasila da će već u prvom kvartalu naredne godine mnoge od tih mjera biti provedene.

“Nakon toga, imaćemo zakon o multilateralnoj kompenzaciji koji je već upućen u proceduru i očekujemo da i on, tokom prvog kvartala, da svoje prve efekte”.

(RTRS, 09.12.2013.)

Komentar:

Krajem prošle godine, premijerka RS Željka Cvijanović najavila je niz pozitivnih rješenja koja bi trebala biti usvojena kako bi se rasteretila preduzeća u ovom entitetu. Jedna od najavljenih mjera bila je i usvajanje Zakona o multilateralnoj kompenzaciji RS, kojim bi se trebala riješiti unutrašnja dugovanja, a premijerka je najavila kako bi efekti ovog zakona trebali biti vidljivi već u prvom kvartalu ove godine, to jest do kraja marta 2014.

Međutim, Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je tek na sjednici NSRS održanoj 27. februara, dok je u Službenom glasniku RS objavljen 19. marta, a zvanično je stupio na snagu osam dana kasnije. S obzirom na to da je zakon stupio na snagu 27.3.2014, u trenutku kada je ostalo svega četiri dana do isteka prvog kvartala, jasno je da ovaj zakon nije mogao imati efekte u prvom kvartalu 2014. godine, kako je najavila premijerka RS.

Usvajanje Zakona o multilateralnoj kompenzaciji je, inače, i ranije najavljivao ministar finansija RS Zoran Tegeltija. Prema njegovim riječima, ovaj zakon je trebao biti usvojen do kraja trećeg kvartala 2013. godine, što se nije dogodilo.

Ne ulazeći u kvalitet samog zakona i bez obzira na sve pozitivne efekte koje će on eventualno donijeti, možemo zaključiti da je obećanje premijerke Cvijanović o efektima multilateralne kompenzacije u prvom kvartalu ove godine, ostalo neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!