Neispunjeno

Cvijanović: Septembar prošao, Elektroprenos BiH je i dalje na istom

Željka CvijanovićIako se još ne zna tačan datum održavanja nove Skupštine akcionara Elektroprenosa BiH, predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović uvjerena je da će ono što je dogovoreno s federalnim premijerom Nerminom Nišićem i biti realizirano, uključujući i usvajanje novog zakona o toj zajedničkoj kompaniji. Nikšić i Cvijanović su u julu dogovorili da se započnu pripreme Skupštine akcionara Elektroprenosa BiH koja bi trebalo da bude održana u ovom mjesecu, ali datum zasjedanja još nije poznat.

(www.klix.ba 02.09.2013.)

Komentar:

Još 27.12.2011. godine, predstavnici RS i FBiH u Banja Luci usaglasili Principe funkcionisanja “Elektroprenosa BiH” na način da se investiranje na području dva entiteta realizuje poštujući odnos kapitala, odnosno da se u FBiH investira 59,89, a u RS 41,11 %, te da broj i struktura zaposlenih također treba odražavati omjer učešća u kapitalu, kao i da se pokrene inicijativa za izmjenu i dopunu Zakona o osnivanju kompanije za porenos električne energije, što je neophodno za odmrzavanje sredstava za investiranje, koja prema procjenama iznose oko 200 miliona KM, te su ovi zaključci usvojeni i na vanrednoj Skupštini dioničara. Međutim, to se još uvijek nije desilo.

Podsjećamo da je SNSD i u svom izbornom programu 2010. godine obećao deblokiranje sredstava Elektroprenosa BiH, a pored ove stranke, takva obećanja su u Platformi dale i stranke koje su formirale vlast u FBiH, kao i SDA u svom izbornom programu.

Ministarstvo vanjske trgovine je u oktobru 2012. godine povuklo iz Vijeća ministara prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH, zbog novih izmjena tog akta, usaglašenih sa sporazumom SDP-SNSD, a koje su podržali HDZBiH, HDZ1990, SDS i SBBBiH, a u maju 2013. godine je Mirko Šarović, Ministar vanjske trgovine BiH izjavio da su izmjene i dopune Zakona spremne, ali da se još uvijek vode konsultacije sa relevantnim institucijama.

Premijer i premijerka FBiH i RS, Nermin Nikšić i Željka Cvijanović, su 12.07.2013. godine u Banjoj Luci imali sastanak poslije kojeg je obećano da će se početi pripreme za oržavanje Skupštine dioničara “Elektrobrenosa BiH”, koja se trebala održati u septembru 2013. godine, kao i da će se Vijeću ministara, odnosno resornom državnom ministarstvu uputiti usaglašen prijedlog izmjena i dopuna Zakona. Septembar je prošao, a obećanja data poslije tog sastanka još uvijek nisu ispunjena, te premijerki Cvijanović dajemo negativnu ocjenu.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!