Neistina

Cvijanović: Bajka o BiH na BBC-u

Željka CvijanovićCvijanovićeva je naglasila da je Republika Srpska definitivno dio pozitivnih promjena i da je jedno od rijetkih područja u regionu zapadnog Balkana gdje postoje velike investicije.

“Treba da dođete u Republiku Srpsku i BiH. Bili biste iznenađeni mnogim pozitivnim aktivnostima i investicijama koje se realizuju. Na primjer, jedini smo u regionu koji grade autoputeve. Ne govorim samo o Republici Srpskoj, nego i o Federaciji BiH i aktivnostima kod njih. Drago mi je zbog toga, jer razumijem i cijenim značaj ekonomskog razvoja na našim prostorima”, navela je premijer Srpske.

(SRNA, 21.11.2013.)

Komentar:

Gotovo bajku o Bosni i Hercegovini i investicijama u njoj, ispričala je premijerka RS Željka Cvijanović, dajući intervju za emisiju „Hard Talk“ na britanskoj televiziji BBC.

Govoreći o ekonomskom razvoju zemlje, premijerka RS je, između ostalog, rekla i da je BiH jedina zemlja u regionu koja gradi autoputeve, što je definitivno zaslužilo da bude predmet analize.

Tako je, recimo, u novembru prošle godine objavljena je vijest da je u Albaniji otvoren autoput dug 117 km, koji je izgrađen za tri godine. Dužina ovog autoputa gotovo je veća od ukupne kilometraže svih do sada završenih dionica autoputeva u BiH.

Pored toga, u Hrvatskoj je prošle godine otvoren tunel „Sveti Ilija“ koji prolazi kroz planinu Biokovo, na dalmatinskoj autocesti, a vršene su i druge aktivnosti na gradnji autoputeva u ovoj zemlji.

U prošloj godini, također su intenzivirani i radovi na putnom Koridoru 10 kroz Srbiju. Sveukupno, kada se pogledaju zemlje regiona, autoput se još uvijek ne gradi jedino u Crnoj Gori.

Sa druge strane, u prva tri kvartala prošle godine, u BiH je u pogledu stranih ulaganja došlo do smanjenja od 50% u odnosu na isti period 2012. godine, što pokazuje da stanje nije sjajno ni u ovom pogledu. O tome da je BiH daleko od toga da bude “jedno od rijetkih područja u zapadnom Balkanu” u koje se značajno investira, vjerovatno nije potrebno previše trošiti riječi.

Stoga, ako uzmemo u obzir sve navedene činjenice, možemo zaključiti da su izjave premijerke Cvijanović bile promašeni pokušaj da se BiH prikaže britanskoj javnosti kao zemlja koja ekonomski odskače od okruženja. No, uljepšana ekonomska slika naše zemlje koju je “naslikala” Željka Cvijanović daleko je od istinite, kako u pogledu gradnje autoputeva, tako i u pogledu “velikih investicija”, te je premijerka RS u nastojanju da se dobro predstavi izgovorila zaista krupne neistine.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!