Neistina

Čovićev neistiniti odgovor na nepostavljeno pitanje

Prošlo je više od dvije godine od kako je pet članova CIK-a u ovo tijelo izabrano u skladu sa članom 2.5. stav (6) Izbornog zakona BiH. Iako su i Sud BiH i OSCE utvrdili da je zakonska procedura ispoštovana u tom slučaju, predstavnici HDZ-a BiH su najglasniji u negiranju legitimnosti CIK-a.

U Vitezu je 19.8.2022. godine završen dvodnevni zatvoreni sastanak HDZ-a BiH na kojem su doneseni Izborni program HDZ-a BiH, te Strategija HDZ-a BiH za predstojeće Opšte izbore. Na konferenciji za medije koja je uslijedila nakon sastanka, predsjednik HDZ-a Dragan Čović je dao odgovor i na jedno nepostavljeno pitanje o Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

Što se tiče Središnjeg izbornog povjerenstva, niste pitali, odgovorit ću vam, to nije institucija uspostavljena sukladno zakonu i nelegitimna je i nelegalna i nema nikakvo povjerenje hrvatskih predstavnika Hrvatskog narodnog sabora. Međutim ona je tu gdje jeste i sve njene odluke mi prihvaćamo, ali nećemo šutiti. Znači nismo se pomirili da ona tu djeluje. Ja ne očekujem da išta urade, ned’o bog da nešto urade, mogu i ovako kazati (…) SIP treba kroz svoje instrumente pratiti izborni proces, na bilo koji način ne uplitati se u izborni proces, a svjesni smo da i zadnja izmjena Izbornog zakona, koji je uradio visoki predstavnik, daje ogromne ovlasti takvim ljudima, za koje od starta, od imenovanja, govorimo da su urađeni mimo zakona i mimo Ustava BiH. Procedure su sve prekršene kad se imenovalo predstavnike Središnjeg izbornog povjerenstva.

Dragan Čović, 19.8.2022.

Osporavanje legitimiteta članova CIK-a koji su imenovani kroz Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, nešto je o čemu, kako je i sam Čović rekao u svom obraćanju, predstavnici HDZ-a ne šute. Tako se Istinomjer ranije bavio sličnim tvrdnjama državnog ministra pravde Josipa Grubeše, te zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBIH Borjane Krišto.

Podsjećamo, 11. marta 2020. godine Predstavnički dom PSBiH imenovao je Vanju Bjelicu-Prutinu, Jovana Kalabu, Suada Arnautovića i Ahmeta Šantića za članove/ice Centralne izborne komisije BiH nakon što je u novembru 2019. godine istekao mandat Branku Petriću, Novaku Božičkoviću, Suadu Arnautoviću i Ahmetu Šantiću. Komisija za izbor članova CIK-a, u koju su bili/e imenovani/e Milan Tegeltija, Borjana Krišto, Nebojša Radmanović, Berina Alihodžić, Stjepan Mikić, Irena Hadžiabdić i Safet Softić, kasnila je s procedurom i kandidatskom listom, što je, prema odredbama Izbornog zakona, ostavilo mogućnost Predstavničkom domu PSBiH da imenuje navedene članove/ice. Željko Bakalar je za člana CIK-a izabran u Predstavničkom domu PSBiH 20.5.2020, nakon što Kolegij nije postigao saglasnot o tome.

Sud BiH je u aprilu 2022. godine donio prvostepenu presudu koja demantuje Čovića i njegovu tvrdnju da su članovi CIK-a imenovani mimo zakona.

Naime, bivši član CIK-a Branko Petrić osporavao je izbor aktuelnih članova CIK-a, kao i pravo Predstavničkog doma PSBiH da imenuje članove CIK-a BiH bez prethodno provedene konkursne procedure. Sud Bosne i Hercegovine odbio je tužbu 21.4.2022. godine.

U obrazloženju presude se, između ostalog, navodi da je, prema članu 2.5. stav (6) Izbornog zakona BiH, Predstavnički dom PSBiH ovlašten da imenuje članove CIK-a BiH s liste kandidata, a ako se “ova lista ne dostavi Predstavničkom domu PSBiH u roku od 30 dana prije isteka mandata CIK-a BiH, Predstavnički dom PSBiH predlaže i imenuje članove CIK-a BiH”.

S obzirom na to da je Petriću mandat istekao u novembru 2019. godine, a da Predstavnički dom BiH nije dobio listu kandidata ni do marta 2020, u Predstvnčkom domu se okupila većina potrebna za imenovanje kako je opisano u članu 2.5. stav (6) Izbornog zakona BiH..

Vrijedi spomenuti da je i prije donošenja presude Suda BiH, u februaru 2022, šefica Misije OSCE u BiH Kathleen Kavalec potvrdila da nema ništa sporno u načinu na koji su imenovani članovi CIK-a.

Mi smo provjerili to i vidjeli da, kao prvo, sve pravne procedure za izbor i imenovanje članova su ispoštovane. Znam da su neke stranke dovele u pitanje taj proces, ali sudovi su odlučili da nije bilo nikakvih nezakonitih radnji. Iz naše perspektive oni su vrlo profesionalni. Centralna izborna komisija radi veoma konstruktivno. Imamo dobre odnose s njima i podržavamo njihov rad. Iz naše perspektive vidimo ih kao jednog potpuno zakonitog i vrijednog partnera sa kojim sarađujemo.

Kathleen Kavalec, 24.2.2022.

S obzirom na to da je imenovanje članova i članica CIK-a u Predstavničkom domu PSBiH u skladu s Izbornim zakonom BiH, što je potvrdila presuda Suda BiH, tvrdnju Dragana Čovića da CIK nije uspostavljen u skladu sa zakonom, kao i da su “sve procedure prekršene” kada su imenovani članovi CIK-a, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!