Čović dosljedan po pitanju partnerstva sa SNSD-om

Nakon sjednice predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održane u Drvaru 10.10.2019. godine, predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović je, kada je partnerstvo za SNSD-om u pitanju, potvrdio svoje, do sada više puta izneseno stajalište.

Tako je Čović na pitanje novinara bi li HDZ BiH “ušao u novo Vijeće ministara BiH bez SNSD-a” kratko odgovorio:

Ne bi.

Dragan Čović, 10.10.2019.

Podsjećamo, netom nakon okončanih Opštih izbora 2018. godine, lider HDZ-a BiH je izjavio “da će vlast činiti pobjednici kod Hrvata i Srba, a to su HDZ s partnerima i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika sa svojim partnerima, dok za trećeg partnera “treba sjesti i razgovarati”.

Ubrzo zatim,u novembru 2018. godine uslijedio je i sastanak rukovodstava ove dvije političke partije sa kog je između ostalog poručeno da će “SNSD i HDZ BiH zajednički raditi na formiranju vlasti od županijske do državne razine”.

Na samom isteku 2018. godine predsjednik HDZ-a BiH je još jednom potvrdio ove stavove ustvrdivši da je “izvršna vlast na razini BiH besmislena bez SNSD-a, jer je ta stranka uspjela formirati vlast u Republici Srpskoj”.

Bilo kakva vlast na razini BiH bez SNSD-a ne bi bila funkcionalna i dobra.

Dragan Čović, 02.12.2018.

Ni tokom 2019. godine Čović nije mijenjao mišljenje. Tako je polovinom februara nakon sastanka sa liderom SDA, Bakirom Izetbegovićem izjavio:

Mislim da imamo dovoljno dobre većine i da smo stvorili dobar ambijent. Radili smo danas u korektnoj atmosferi. SNSD je treći partner, to je evidentno, osnova svega će biti socio-ekonomska politika. Kandidatski status BiH za EU trebalo je biti već prošle godine, ali nije usvojen izborni zakon, tako da su iste stvari i danas ispred nas.

Dragan Čović, 13.02.2019.

Samo nekoliko dana pred potpisivanje Principa za formiranje vlasti na nivou BiH između SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, Čović je još jednom potvrdio da, kako je rekao, između HDZ-a BiH i SNSD-a “ima kemije”.

Mislim da ćemo morati raditi na povjerenju, jer smo pokazali da se ne funkcioniramo najbolje u krizama. Između HDZ-a i SDA ima kemije, između HDZ-a i SNSD-a ima kemije. Koga još tražiti, ne znam, ali da ne ulazim u kemijske odnose.

Dragan Čović, 23.07.2019.

Obzirom da od Opštih izbora 2018. godine Dragan Čović kontinuirano iznosi identično stajalište po pitanju partnerstva u novoj izvršnoj vlasti između HDZ-a BiH i SNSD-a, Istinomjer će njegov stav po tom pitanju ocijeniti dosljednim.

(Istinomjer.ba)

Funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje uslovljeno entitetskim glasanjem

Demokratska fronta (DF) pokrenula je inicijativu kojom od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH)...

Društveni dom u Mišinom hanu u novom ruhu

U skladu sa najavom gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića iz maja ove godine, obnova društvenog doma u Mišinom hanu započela je 18. septembra 2019. godine. Sada se rade projekti sanacije...Nakon “tehničke greške” PDP najavio ispravku

Jedna od tačaka koja se našla na dnevnom redu 3. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) bio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH...