Dosljedno

Čović dosljedan po pitanju partnerstva sa SNSD-om

Nakon sjednice predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održane u Drvaru 10.10.2019. godine, predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović je, kada je partnerstvo za SNSD-om u pitanju, potvrdio svoje, do sada više puta izneseno stajalište.

Tako je Čović na pitanje novinara bi li HDZ BiH “ušao u novo Vijeće ministara BiH bez SNSD-a” kratko odgovorio:

Ne bi.

Dragan Čović, 10.10.2019.

Podsjećamo, netom nakon okončanih Opštih izbora 2018. godine, lider HDZ-a BiH je izjavio “da će vlast činiti pobjednici kod Hrvata i Srba, a to su HDZ s partnerima i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika sa svojim partnerima, dok za trećeg partnera “treba sjesti i razgovarati”.

Ubrzo zatim,u novembru 2018. godine uslijedio je i sastanak rukovodstava ove dvije političke partije sa kog je između ostalog poručeno da će “SNSD i HDZ BiH zajednički raditi na formiranju vlasti od županijske do državne razine”.

Na samom isteku 2018. godine predsjednik HDZ-a BiH je još jednom potvrdio ove stavove ustvrdivši da je “izvršna vlast na razini BiH besmislena bez SNSD-a, jer je ta stranka uspjela formirati vlast u Republici Srpskoj”.

Bilo kakva vlast na razini BiH bez SNSD-a ne bi bila funkcionalna i dobra.

Dragan Čović, 02.12.2018.

Ni tokom 2019. godine Čović nije mijenjao mišljenje. Tako je polovinom februara nakon sastanka sa liderom SDA, Bakirom Izetbegovićem izjavio:

Mislim da imamo dovoljno dobre većine i da smo stvorili dobar ambijent. Radili smo danas u korektnoj atmosferi. SNSD je treći partner, to je evidentno, osnova svega će biti socio-ekonomska politika. Kandidatski status BiH za EU trebalo je biti već prošle godine, ali nije usvojen izborni zakon, tako da su iste stvari i danas ispred nas.

Dragan Čović, 13.02.2019.

Samo nekoliko dana pred potpisivanje Principa za formiranje vlasti na nivou BiH između SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, Čović je još jednom potvrdio da, kako je rekao, između HDZ-a BiH i SNSD-a “ima kemije”.

Mislim da ćemo morati raditi na povjerenju, jer smo pokazali da se ne funkcioniramo najbolje u krizama. Između HDZ-a i SDA ima kemije, između HDZ-a i SNSD-a ima kemije. Koga još tražiti, ne znam, ali da ne ulazim u kemijske odnose.

Dragan Čović, 23.07.2019.

Obzirom da od Opštih izbora 2018. godine Dragan Čović kontinuirano iznosi identično stajalište po pitanju partnerstva u novoj izvršnoj vlasti između HDZ-a BiH i SNSD-a, Istinomjer će njegov stav po tom pitanju ocijeniti dosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!