Neistina

Ćosićeve neistinite tvrdnje o prirodnom priraštaju i migracijskom saldu u RS

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić obratio se prisutnima na svečanoj akademiji održanoj povodom Dana Grada Istočno Sarajevo i krsne slave grada Svetog Petra Dabrobosanskog, a prilikom svog obraćanja iznio je dvije neistine.

Fotografija: RTRS

Pored ostalog, Ćosić je ustvrdio da su gradovi Istočno Sarajevo i Banja Luka “jedini gradovi koji imaju veću stopu doseljavanja nego iseljavanja”, te da “neke od opština imaju i pozitivnu stopu prirodnog priraštaja”.

Ukazujući na činjenicu da je Istočno Sarajevo, uz Banja Luku, jedini grad koji ima veću stopu doseljavanja nego iseljavanja, a neke od opština imaju i pozitivnu stopu prirodnog priraštaja, Ćosić smatra da ovaj grad mora biti u centru pažnje Republike Srpske.

Saopćenje, Grad Istočno Sarajevo, 17.9.2021.

U publikaciji “Demografska statistika”, koju je objavio Republički zavod za statistiku RS, obuhvaćeni su službeni statistički podaci o prirodnom kretanju stanovništva i unutrašnjim migracijama stanovništva za period od 2015. do 2019. godine, dok su u saopštenjima “Rođeni i umrli u Republici Srpskoj” i “Unutrašnje migracije” uvršteni podaci o ovim demografskim pokazateljima za 2020. godinu.

Migracijski saldo predstavlja razliku između broja doseljenog i broja iseljenog stanovništva jednog područja u određenom periodu. Kada je riječ o ovom pokazatelju, prema podacima za 2020. godinu, gradovi Istočno Sarajevo i Banja Luka bilježe pozitivan migracijski saldo (420 i 494). Međutim, još nekoliko gradova u Republici Srpskoj bilježi pozitivan migracijski saldo u 2020. godini. Među tim gradovima su Grad Bijeljina (280), Grad Trebinje (128) i Grad Gradiška (12), te općine Donji Žabar (8), Istočni Drvar (34), Istočni Mostar (13), Kalinovik (20), Laktaši (44), Modriča (6), Nevesinje (26), Novo Goražde (71), Pelagićevo (44), Petrovac (50), Srebrenica (236), Stanari (130), Han Pijesak (13) i Šekovići (1). Također, ni u periodu od 2015. do 2019. godine Banja Luka i Grad Istočno Sarajevo nisu bili jedini gradovi u Republici Srpskoj s evidentiranim pozitivnim migracijskim saldom.

Prema podacima iz Republičkog zavoda za statistiku, nijedna jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj nije evidentirala pozitivan prirodni priraštaj u 2019. i 2020. godini. Istinomjer je nedavno istinitom ocijenio tvrdnju gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića o prirodnom priraštaju u ovom gradu i drugim gradovima Republike Srpske, a više o tome možete pročitati u članku “Nijedan grad u Republici Srpskoj nema pozitivan prirodni priraštaj”.

S obzirom na to da Banja Luka i Grad Istočno Sarajevo nisu jedini gradovi u Republici Srpskoj u kojima je u proteklom periodu evidentiran pozitivni migracijski saldo, te da nijedna lokalna zajednica u Republici Srpskoj nije evidentirala pozitivan prirodni priraštaj, Istinomjer tvrdnju Ljubiše Ćosića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!