Neistina

Članovi Predsjedništva BiH nisu predstavnici pojedinačnih naroda

Predsjednik Federacije BiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara gostovao je na BHT1 27. oktobra 2021. godine. Tokom izlaganja, iznio je i netačnu tvrdnju o Predsjedništvu BiH.

FOTO: HDZ BiH

Naime, Čavara je izjavio je Predsjedništvo BiH uspostavljeno tako da svaki od tri člana predstavlja jedan od tri naroda:

Apsurdno je, kažem, da sad imamo tri člana Predsjedništva, da budu sva tri iz jednog naroda. Što će nam tri onda? Znači, zbog toga je uspostavljeno tri člana Predsjedništva, da svaki narod na najvišoj razini ima svog predstavnika, oni koji autentično predstavljaju interese tog naroda.

Marinko Čavara, 27.10.2021.

Suprotno tvrdnji Čavare, nijedna institucija vlasti na nivou BiH, pa tako ni Predsjedništvo, ne sastoji se od predstavnika određenog naroda, što se može zaključiti iz Ustava BiH. Član V Ustava definiše da se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine “sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske”. Dakle, iako su članovi Predsjedništva BiH članovi konstitutivnih naroda, oni ne predstavljaju striktno narod iz kojeg dolaze.

Ovakav zaključak proizlazi i iz svečane zakletve koju za vrijeme konstitutivne sjednice izgovaraju i potpisuju novoizabrani članovi Predsjedništva BiH:

Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.

Poslovnik o radu Predsjedništva BiH

Ovim putem podsjećamo i na apelaciju koju je tadašnji član Predsjedništva BiH Alija Izetbegović podnio Ustavnom sudu BiH 1998. godine, čiji se zahtjev odnosio na ocjenu usaglašenosti Ustava FBiH s Ustavom BiH. Ustavni sud BiH utvrdio je da članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine nisu zamišljeni kao predstavnici konstitutivnih naroda, već građana, te se u odluci br. U5/98 iz 2000. godine navodi da članove Predsjedništva BiH ne biraju pripadnici samo jednog naroda, već svi građani u njihovoj izbornoj jedinici.

Striktna identifikacija teritorija sa određenim, etnički definiranim članovima institucija BiH s ciljem predstavljanja određenih konstitutivnih naroda, nije istinita čak ni za odredbe o sastavu Predsjedništva propisane člankom V, prva alineja: “Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sastoji se od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji je svaki izabran izravno s teritorija Federacije, i jednog Srbina, izravno izabrana s teritorija Republike Srpske.” Pri tome se ne smije zaboraviti da srpskog člana Predsjedništva, na primjer, nisu izabrali samo birači srpske nacionalnosti, već svi građani Republike Srpske, sa ili bez posebne etničke pripadnosti. Prema tomu, on ne predstavlja niti Republiku Srpsku kao entitet, niti isključivo srpski narod, već sve građane izborne jedinke Republike Srpske. Isto vrijedi i za bošnjačkog i hrvatskog člana koji se biraju sa teritorija Federacije.

Djelimična odluka Ustavnog suda BiH

Istinomjer se ovom problematikom već bavio u prethodnom periodu, te smo istinitom ocijenili tvrdnju aktuelnog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da u BiH “ne postoje niti predsjednici niti predstavnici naroda”, a naš partnerski portal Faktograf.hr bavio se sličnom temom u analizi Milanovićeva teza o “predstavnicima naroda” u BiH je pogrešna u vezi s tvrdnjom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji je u saopćenju nakon sastanka s Miloradom Dodikom koristio termin “predstavnik naroda”.

S obzirom na navedeno, tvrdnju Marinka Čavare “da svaki narod na najvišoj razini ima svog predstavnika, oni koji autentično predstavljaju interese tog naroda” Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!