Analize

Čiji privatni univerziteti su lošije rangirani?

U kontekstu svog nedavnog zahtjeva da mu se dostave diplome svih zaposlenih u Javnim institucijama Republike Srpske, premijer ovog entiteta, Radovan Višković je kazao da je “štetna generalizacija da su svi privatni fakulteti loši i da ima i ljudi koji su na privatnim fakultetima stekli znanja i zvanja na korektan način”.

Također je ustvrdio i da su privatni fakulteti u FBiH gori od onih u RS.

Ne smijemo praviti medvjeđu uslugu Republici Srpskoj. Možemo mi sad u Republici Srpskoj da kažemo zabranjujemo privatne fakultete, samo mi morate reći šta ćemo dobiti. Dobićemo da će nam djeca ići na te iste fakultete koji su, pod znacima navoda, i gori od naših, u Federaciju. Donijeće diplomu i nijedna institucija im ne može zabraniti da se sutra zaposle sa tom diplomom. Ne možemo ni to uraditi, moramo polako i oprezno ići na rješavanje tih pitanja i polako ali sigurno podizati nivo kvaliteta, znanja i odgovornosti visokobrazovnih institucija i na državnom i na privatnom nivou.

Radovan Višković, 10.09.2019.

Podsjećamo, priča oko validnosti diploma u RS aktuelizirana je nakon što su se u javnosti pojavile informacije koje su u pitanje dovele validnost diplome direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice, ali i ministra rudarstva i energetike u Vladi RS, Petra Đokića.

Tim povodom opozicija u RS je najavila kako će organizovati potpisivanje peticije sa zahtjevom da se provjere diplome svih zaposlenih u javnom sektoru, što je Istinomjer ocijenio kao ispunjeno obećanje s obzirom da je akcija za potpisivanja peticije kojom se traži javno objavljivanje diploma zaposlenih u javnom sektoru u RS startala 2. septembra.

Nakon tvrdnje Radovana Viškovića da su privatni fakulteti u FBiH gori nego oni u RS, Istinomjer je provjerio da li je to zaista tako.

Na svjetskoj rang-listi univerziteta i drugih visokoškolskih ustanova “Webometrics” iz BiH se nalazi ukupno 47 institucija. Prema podacima iz jula ove godine među 10 prvorangiranih visokoškolskih ustanova iz BiH nalaze se tek dvije iz Republike Srpske i to niti jedna privatna. Najbolje rangiran univerzitet iz BiH na ovoj listi je Univerzitet u Sarajevu koji se nalazi na 1669. mjestu u svijetu.

Slijedi ga Univerzitet u Banjaluci koji se nalazi na 3169. mjestu u svijetu, a kao deveti najbolji univerzitet iz BiH je i Univerzitet u Istočnom Sarajevu koji se nalazi na 6198. mjestu u svijetu.

Među prvih 10 visokoškolskih ustanova iz BiH našlo se nekoliko privatnih fakulteta iz FBiH, a to su: Internacionalni univerzitet BURCH iz Sarajeva, Internacionalni Univerzitet Sarajevo, Sarajevo School of Science and Technology, također iz Sarajeva, kao i Internacionalni Univerzitet u Travniku.

Najbolje rangirani privatni univerzitet iz RS na ovoj listi je Univerzitet za poslovne studije u Banjaluci te je on na 15. mjestu u BiH, dok je na svjetskoj rang listi univerziteta on pod rednim brojem 12409. Ispod njega su i Univerzitet Slobomir, Paneuropski univerzitet Apeiron, Koledž Banjaluka, Komunikološki koledž Banjaluka, ali i Univerzitet za poslovni inženjering.

Samo začelje liste visokoškolskih ustanova iz BiH također zauzima jedan fakultet iz RS – Univerzitet u Bijeljini koji zauzima 27784. mjesto na svijetu. Tek nešto iznad njega, kada govorimo o fakultetima iz RS su i Visoka škola za hotelijerstvo i turizam Trebinje, ali i Fakultet kozmetologije i estetike iz Banjaluke.

Kompletnu rang listu visokoškolskih ustanova iz BiH možete pogledati na LINKU.

S obzirom na sve navedeno može se zaključiti da je izjava premijera RS, Radovana Viškovića prilično daleko od realne slike, iako je poražavajuća činjenica da naša zemlja nema niti jedan privatni ali ni državni univerzitet koji se nalazi među prvih 1500 u svijetu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!