Cijene goriva: Nije svaka treća litra “džaba”

Od početka ove godina bili smo svjedoci tri vala poskupljenja goriva u BiH. Komentirajući proteste građana/ki Republike Srpske, koji negoduju zbog povećanja cijena goriva, predsjednik RS, Milorad Dodik izjavio je da “protesti nemaju osnova” obzirom da je “gorivo u Srpskoj najjeftinije”.

Gorivo u Federaciji BiH je za deset odsto skuplje u odnosu na Srpsku, u Hrvatskoj za 43 odsto, Srbiji 30 odsto, Crnoj Gori 40 odsto, Albaniji za 44 odsto, Sloveniji 36 odsto i Grčkoj i Italiji oko 65 odsto. Znači, svaka treća litra ovdje je džaba u odnosu na Italiju i Hrvatsku. Cijena nafte je skočila na svjetskom tržištu i to je nešto na šta mi ne možemo da utičemo. Sve je stvar berze, ako poskupi na svjetskom tržištu i ovdje će, ako pojeftini i ovdje će pojeftiniti.

(Milorad Dodik, 07.06.2018.)

Cijena goriva u FBiH iznosi 2.30 KM (dizel), a u Republici Srpskoj 2,25 KM. Dakle, prikazana cijena dizela u Federaciji BiH veća je za 5 feninga, što je 2,2% više.

Nadalje, cijena jednog litra dizela u Hrvatskoj iznosi 2,64 KM, što je za 17% skuplje nego u RS. Gorivo u Srbiji skuplje je za 20% (1L=2,69 KM), u Grčkoj i Albaniji za 23% (1L=2,77 KM), u Sloveniji i Crnoj Gori za 13% (1L=2,54 KM), a u Italiji za 32% (1L=2,97 KM).

Na kraju, nije na odmet ni napomenuti da osim što je iznio pogrešne komparativne podatke kada su u pitanju cijene goriva u zemljama regiona, Dodik nije uzeo u obzir da je prosječna plata u RS (koja iznosi 824 KM) među najnižim u regionu, što također ne ide u prilog njegovim tvrdnjama.

Milorad Dodik, za svoju izjavu o razlici u cijenama goriva u Republici Srpskoj i zemljama regiona dobija ocjenu neistina.

 

(Istinomjer.ba)

Nikšić protiv Nikšića

Nermin Nikšić je podsjećajući i na status na Facebooku koji je objavio Damir Nikšić “gdje se neprimjereno izražavao, ne...

Uprkos Čovićevoj najavi, “prijedlog jedne izjave” još uvijek nije usaglašen

Iako je lider SDA, Bakir Izetbegović izjavio da je SNSD-u i HDZ-u BiH poslao “prijedlog jedne izjave”, te da je potvrđeno da su u međuvremenu stigli i odgovori, pomenuti dokument nije usaglašen do...Počela izgradnja saobraćajnice kroz banjalučko naselje Šargovac

U okviru investicionog ciklusa „Banja Luka se gradi“ započela je izgradnja saobraćajnice kroz naselje Šargovac čije je vrijednost oko milion KM. Raspisivanje javnog tendera, kao i početak...