Većim dijelom istina

Cijene električne energije u naglom su porastu u drugoj polovini godine

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao je u četvrtak, 21.10.2021. godine, treće po redu live obraćanje građanima i građankama putem svoje Facebook stranice. Među pitanjima na koja je odgovorio, našlo se i ono vezano za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, a tom prilikom Novalić je komentirao i kretanje cijena električne energije.

Izvor: Fena

Novalić je ustvrdio da je Blok 7 Termoelektrane Tuzla zapao u “tehničku krizu”, budući da je kompanija General Electric, od koje je trebala biti kupljena oprema za Blok 7, zatvorila “fabrike vezane za proizvodnju tehnologije za ugalj”. Odgovarajući na pitanje vezano za izgradnju Bloka 7, premijer se osvrnuo na kretanje cijene električne energije.

Naime, struja je do polovine ove godine bila 50 € po MWh, danas je 250. Znači, niko nama neće pomoći ukoliko ostanemo bez energije, pa makar bila i ugljena, ukoliko dođe do ovakve eskalacije. Morat ćemo je uvoziti po ovako skupoj cijeni. Nećemo sebi dopustiti da nam se to dogodi.

Fadil Novalić, 21.10.2021.

Kako bismo provjerili tačnost Novalićeve tvrdnje, analizirali smo kretanje cijene električne energije putem zvanične web stranice mađarske berze HUPX, koja je referentna za Bosnu i Hercegovinu.

U prvoj polovini ove godine, prosječna cijena električne energije iznosila je 56,40 €/MWh (megavat sat). Cijena električne energije najniža je bila u februaru (51,05 €/MWh), a najviša u junu (78,43 €/MWh). U aprilu, prosječna cijena električne energije iznosila je 62,82 €/MWh, a u maju 59,94 €/MWh.

Od juna do danas, primjetan je porast cijene električne energije. Tako je od jula do danas prosječna cijena električne energije iznosila 132,54 €/MWh, a ako u obzir uzmemo mjesečne presjeke, najviša cijena bila je u tekućem mjesecu (199,67 €/MWh).

Izvor: HUPX

U ovom mjesecu, zabilježene su i najviše dnevne cijene električne energije. Tako je 7.10. cijena električne energije iznosila 270,92 €/MWh, 20.10. 263,89 €/MWh te 18.10. 249,55 €/MWh.

Prosječna cijena električne energije u prvoj polovini tekuće godine, kao i u pojedinim mjesecima, bila je nešto viša od cijene koju je naveo premijer Novalić. S druge strane, evidentiran je nagli porast cijene električne energije od jula do danas, a dnevne cijene kretale su se i preko 250 €/MWh, kako je ustvrdio Novalić. S tim u vezi, Istinomjer njegovu tvrdnju ocjenjuje kao većim dijelom istinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!