Neistina

Cijela regija nije počela vakcinaciju u januaru ove godine

Vijećnica u Općinskom vijeću Centar Belma Kapo (SDPBiH), gostujući u emisiji “Sarajevska špica” na TVSA, između ostalog je iznijela tvrdnje o tome kada je u našoj regiji počela vakcinacija protiv COVID-19.

S tim u vezi, Kapo je izjavila:

Cijela regija oko nas je počela u januaru da se vakciniše.

Belma Kapo, 17. 3. 2021.

O vakcinaciji u Bosni i Hercegovini u odnosu na druge države Istinomjer je već imao priliku pisati, ocjenjujući neistinitom informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH, objavljenu 22. 2. 2021. godine, u kojoj je, pored ostalog, rečeno da se ne može govoriti da cijepljenje u BiH kasni za drugim državama ili da nije počelo.

Tragom tvrdnje vijećnice Kapo, kada je u pitanju Hrvatska, vakcinacija je počela 27. 12. 2020. godine vakcinama Pfizer i BioNTech. Tom prilikom, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je, pored ostalog, da je “Vlada usvojila plan cijepljenja, prema kojem će se prvih 9.750 doza Pfizer i BioNTech cjepiva ravnomjerno rasporediti kroz sve hrvatske županije”.

I Republika Srbija je sa vakcinacijom počela također u decembru prošle godine. Tako je na institutu “Torlak” u Beogradu prvu vakcinu protiv koronavirusa u Srbiji 24. 12. 2020. godine primila premijerka Vlade Ana Brnabić, te se istog dana sa vakcinacijom krenulo u gerontološkim centrima u Beogradu i Novom Sadu.

Kada su zemlje regiona u pitanju, u januaru 2021. godine vakcinacija je počela samo u Albaniji, zahvaljujući, kako je navedeno, donaciji 975 doza od neimenovane članice Evropske unije. Tom prilikom, 11. 1. 2021. godine vakcinu je među prvima primio premijer Albanije Edi Rama, te je ta zemlja glavnu kampanju vakcinacije počela naredne sedmice.

Kada govorimo o preostale dvije zemlje našeg regiona, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, obje su vakcinaciju protiv COVID-19 počele u februaru 2021. godine, i to vakcinama koje je ovim zemljama donirala Republika Srbija.

Tako je premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić 17. 2. 2021. godine svom kolegi iz Crne Gore Zdravku Krivokapiću na podgoričkom aerodromu uručila prve doze vakcina protiv koronavirusa, i to 2.000 doza Sputnjik V vakcina.

Imunizacija u Sjevernoj Makedoniji počela je 17. 3. 2021. godine sa 4.680 vakcina Pfizer/BioNTech koje su dan ranije, 16. 3. 2021. godine, također kao poklon dopremljene iz Srbije.

Ovim Istinomjer tvrdnju Belme Kapo da je “cijela regija oko nas počela u januaru da se vakciniše” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!