Četiri mjeseca prošlo od zadnje redovne sjednice Predsjedništva BiH

U jednom od svojih posljednjih javnih istupa, član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović komentarisao je dosadašnji rad aktuelnog saziva kolektivnnog šefa države.

Džaferović je pored ostalog ustvrdio da trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik “opstruira i rad Predsjedništva BiH”, te podvlačeći da “ne postoji niti jedno opravdanje da Predsjedništvo BiH ne radi svoj posao” izjavio:

Sve se svodi otprilike na to da puno priča, a malo radi. Predsjedništvo BiH od decembra prošle godine nije održalo redovnu sjednicu, iako bi sjednice trebalo da se održavaju u pravilu svakih 14 dana.

Šefik Džaferović, 09.04.2019.

Kada je u pitanju održavanje redovnih sjednica Predsjedništva BiH, Džaferovićeva tvrdnja je tačna. Naime, trenutni saziv Predsjedništva BiH od konstituirajuće sjednice do danas održao je samo jednu takvu sjednicu i to 12.12.2018. godine.

Podsjećamo, nakon što je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić izjavio da “čim se usvoji Godišnji nacionalni program za NATO može se imenovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH”, istog dana uslijedila je i reakcija Milorada Dodika kojom prilikom je naglasio da “ne vidi razloga da Predsjedništvo održi sastanak o bilo kom drugom pitanju dok ovo ne bude riješeno”.

Da trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH nema namjeru sazivati redovnu sjednicu dok  pitanje mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH “ne bude riješeno”, Dodik je potvrdio i početkom februara ove godine:

Važno je samo da druga dva člana Predsjedništva pristanu da se održi sjednica i da se to završi. Bilo je bespotrebno da zakazujem sjednicu na kojoj oni ne bi odlučivali o toj temi. Kada se dogovorimo i kada oni hoće da odlučuju, mogu da zakažem sjednicu bilo koji dan.

Milorad Dodik, 01.02.2019.

U međuvremenu, Predsjedništvo BiH održalo je samo dvije vanredne sjednice i to 18.12.2018. godine i 18.03.2019. godine.

Da je tačna i Džaferovićeva tvrdnja da bi Predsjedništvo BiH trebalo održavati redovne sjednice svakih 14 dana, dokaz nalazimo u članu 18. (Dinamika) Poslovnika o radu Predsjedništva BiH koji kaže da “u pravilu, Predsjedništvo održava redovnu sjednicu jednom u 14 dana”.

Ovim Istinomjer izjavu Šefika Džaferovića koja se odnosi na vrijeme kada je održana posljednja redovna sjednica Predsjedništva BiH te predviđenu dinamiku njegovog rada, ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Istočno Novo Sarajevo uskoro dobija savremeno opremljeno gradsko pozorište?

Direktor Javne ustanove za kulturu - Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, Mladen Janković najavio je da bi ova...

Uskoro počinje primjena odluke o najnižim tehničkim uslovima koje moraju ispunjavati vozila

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je krajem marta ove godine donijelo odluku o “najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji...


Počeli radovi na rekonstrukciji mosta Drvenija

Izmjenama i dopunama plana javnih nabavki Grada Sarajevo za 2019. godinu, usvojenim u maju, predviđeno je i izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na mostu Drvenija. Izvođenje radova...