Neistina

Čelinac: Gdje su kamen i kamen, puna torba kamenja

Tokom postavljanja kamena temeljca za novi most na rijeci Vrbanji u Čelincu, kojoj su prisustvovali premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, predsjednik tog entiteta, Milorad Dodik, te između ostalih i Draško Stanivuković, član PDP-a i kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini RS, nastala je cijela pometnja o kojoj su mnogi mediji danima izvještavali. “Pune torbe kamenja”, udarci, obaranje telefona, te brojne druge špekulacije uslijedile su nakon pomenutog događaja.

Iz SNSD-a tvrde da je cjelokupnu, namjernu pometnju uzrokovao sam član PDP-a, Draško Stanivuković, pa je Dodik, na press konferenciji komentarišući ova dešavanja dao svoje viđenje cjelokupne situacije i izjavio da niko nikoga nije udario, te da su na skup došla “djeca” sa torbama punih kamenja.

Dakle, niko nikoga ovde nije ni udario, niti bilo šta bilo, osim nekih koji su poslali djecu da donesu kamenje i da ometu skup (…) Apsolutno demantujem dodir sa bilo kakvim licem, nikoga nisam dirnuo, nikoga nisam udario, niti je bilo ko koga udario. Ali je onda očigledno neko htjeo to da iscenira (…) Dakle, to je njihov izbor za njihovu kampanju, ja sam mislio da su oni negdje na terenu, a oni u Banjaluci čekaju da im se vrate djeca koju su podmetnuli, navodno sa kamenjem punim torbe su bile kamenja i oni, neki se od njih nalaze, policija radi svoj posao, neki se sada nalaze u policijskoj stanici, zato što su imali kamenje i sam taj dečko je imao kamen u ruci, prišao je mjestu gdje stoje štićene osobe, niko ga nije udario, laže, nema nikakve povrede, to je potpuna laž, niko ne može, hiljade ljudi koje je ondje bilo mogu da potvrde da je to bila neistina. “

Milorad Dodik, 09.09.2018.

Da je kamenje korišteno tokom održavanja ovog skupa, tvrdila je i premijerka RS, Željka Cvijanović.

Јadno, jadno. Šta je sljedeće nakon kamenica, da pucaju?”

 

Željka Cvijanović, 09.09.2018.

Tvrdnje premijerke i predsjednika demantovane su samo nekoliko sati kasnije, od strane direktora Policije Republike Srpske, Darka Ćuluma, koji je izjavio da su dva lica lišena slobode u Čelincu, te da je kod jednog od privedenih lica pronađen kamen u torbi. Kako je rekao, kamen veličine dvije šake pronađen je u torbi jedne žene, dok je Stanivuković imao kamen u džepu.

Stanivuković, koji je snimao ceremoniju polaganja temeljca, u nekoliko navrata i sam je istakao da posjeduje kamen koji simbolizira kamen temeljac, a ne za napad na nekoga.

Treba reći da je i Dodik, tokom obraćanja novinarima, također ustvrdio da “niko ovdje nikoga nije ni udario, niti bilo šta bilo”, što je neistina. Naime, u video snimku koji je Stanivuković snimio tokom skupa, vidi se da je došlo do obaranja telefona, kao i fizičkog nasrtanja na ovog odbornika, ali se ne može sa sigurnošću utvrditi da li se radi o predsjedniku ili je ipak riječ o osobi iz obezbjeđenja.

S obzirom na sve dokaze prezentirane od strane MUP-a RS, koji negiraju preuveličane tvrdnje Milorada Dodika i Željke Cvijanović, Istinomjer će ih ocijeniti neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!