Nedosljedno

Čavara: Smjenjujem koga hoću i kada hoću

cavaraKriza vlasti u Federaciji BiH traje već dva mjeseca, još od kada su u junu ove godine ostavke podnijeli ministri i ministrica Demokratske fronte u Vladi FBiH. Samim tim, Demokratska fronta je izašla iz parlamentarne većine i od tada se vlast nalazi u svojevrsnoj pat poziciji u kojoj obje grupacije većih stranaka (SDA-HDZ na jednoj i SDP-DF-SBB na drugoj strani) imaju isti broj poslanika u Zastupničkom domu Federacije BiH.

Međutim, budući da ostavke ministara mora da potpiše i Predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, Demokratska fronta (a i Vlada FBiH) se nalazi u prilično čudnoj situaciji u kojoj se ministri DF-a, sa izuzetkom Reufa Bajrovića čiju je smjenu potpisao Čavara, još uvijek nalaze u Vladi, a da DF nije dio parlamentarne većine. Da bi se ova situacija riješila, potrebno je da Čavara potpiše ostavke i ostalo troje ministara iz DF-a.

U intervjuu za portal Klix.ba, Čavara je na pitanje: Kada možemo očekivati prihvatanje ostavki ministara iz Demokratske fronte? dao sljedeći odgovor:

Ostavke ministara DF-a u Vladi FBiH prihvatit ću onog trenutka kad se stvore uvjeti za popunu tih upražnjenih mjesta novim ministrima.

Budući da je Čavara odmah nakon podnošenja ostavki smijenio Ministra industrije, energetike i rudarstva Reufa Bajrovića, te da na njegovo mjesto još uvijek nije imenovan novi ministar, jasno je da se Čavara u ovoj situaciji ponaša nedosljedno, te upravo tu ocjenu i dobija od Istinomjera.

(istnomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!