Čavara: Smjenjujem koga hoću i kada hoću

cavaraKriza vlasti u Federaciji BiH traje već dva mjeseca, još od kada su u junu ove godine ostavke podnijeli ministri i ministrica Demokratske fronte u Vladi FBiH. Samim tim, Demokratska fronta je izašla iz parlamentarne većine i od tada se vlast nalazi u svojevrsnoj pat poziciji u kojoj obje grupacije većih stranaka (SDA-HDZ na jednoj i SDP-DF-SBB na drugoj strani) imaju isti broj poslanika u Zastupničkom domu Federacije BiH.

Međutim, budući da ostavke ministara mora da potpiše i Predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, Demokratska fronta (a i Vlada FBiH) se nalazi u prilično čudnoj situaciji u kojoj se ministri DF-a, sa izuzetkom Reufa Bajrovića čiju je smjenu potpisao Čavara, još uvijek nalaze u Vladi, a da DF nije dio parlamentarne većine. Da bi se ova situacija riješila, potrebno je da Čavara potpiše ostavke i ostalo troje ministara iz DF-a.

U intervjuu za portal Klix.ba, Čavara je na pitanje:  Kada možemo očekivati prihvatanje ostavki ministara iz Demokratske fronte? dao sljedeći odgovor:

Ostavke ministara DF-a u Vladi FBiH prihvatit ću onog trenutka kad se stvore uvjeti za popunu tih upražnjenih mjesta novim ministrima.

Budući da je Čavara odmah nakon podnošenja ostavki smijenio Ministra industrije, energetike i rudarstva Reufa Bajrovića, te da na njegovo mjesto još uvijek nije imenovan novi ministar, jasno je da se Čavara u ovoj situaciji ponaša nedosljedno, te upravo tu ocjenu i dobija od Istinomjera.

(istnomjer.ba)

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku...

Ipak postoji “mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka”

Nakon sjednica Predsjedništva BiH na kojima nije postignut dogovor o slanju ANP-a i imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, Milorad Dodik je rekao kako je “rok važenja” sporazuma o...Protiv SDA, pa sa SDA

U ponedjeljak, 15. jula ove godine Povjereništvo Kantonalnog odbora SDP Tuzla jednoglasno je donijelo odluku o isključenju iz stranke dvojice zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona, Žarka Vujovića...