Čavara: Smjenjujem koga hoću i kada hoću

cavaraKriza vlasti u Federaciji BiH traje već dva mjeseca, još od kada su u junu ove godine ostavke podnijeli ministri i ministrica Demokratske fronte u Vladi FBiH. Samim tim, Demokratska fronta je izašla iz parlamentarne većine i od tada se vlast nalazi u svojevrsnoj pat poziciji u kojoj obje grupacije većih stranaka (SDA-HDZ na jednoj i SDP-DF-SBB na drugoj strani) imaju isti broj poslanika u Zastupničkom domu Federacije BiH.

Međutim, budući da ostavke ministara mora da potpiše i Predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, Demokratska fronta (a i Vlada FBiH) se nalazi u prilično čudnoj situaciji u kojoj se ministri DF-a, sa izuzetkom Reufa Bajrovića čiju je smjenu potpisao Čavara, još uvijek nalaze u Vladi, a da DF nije dio parlamentarne većine. Da bi se ova situacija riješila, potrebno je da Čavara potpiše ostavke i ostalo troje ministara iz DF-a.

U intervjuu za portal Klix.ba, Čavara je na pitanje:  Kada možemo očekivati prihvatanje ostavki ministara iz Demokratske fronte? dao sljedeći odgovor:

Ostavke ministara DF-a u Vladi FBiH prihvatit ću onog trenutka kad se stvore uvjeti za popunu tih upražnjenih mjesta novim ministrima.

Budući da je Čavara odmah nakon podnošenja ostavki smijenio Ministra industrije, energetike i rudarstva Reufa Bajrovića, te da na njegovo mjesto još uvijek nije imenovan novi ministar, jasno je da se Čavara u ovoj situaciji ponaša nedosljedno, te upravo tu ocjenu i dobija od Istinomjera.

(istnomjer.ba)

SDS nedosljedan kada je “stopiranje rada srpskih kadrova” u institucijama BiH u pitanju

Nakon sastanka zvaničnika Republike Srpske (RS), predstavnika RS u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih...

Đukanović za Dodika više nije dobrodošao u BiH

Nakon održane 8. sjednice Predsjedništva BiH, 3. februara ove godine, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, izjavio je medijima kako nije dao saglasnost za posjetu crnogorskog predsjednika Mila...U Zavidovićima se prodaje zgrada prvobitno namijenjena za socijalno neprofitno stanovanje

U okviru projekta “Socijalno neprofitno stanovanje u Zavidovićima”, krajem jula 2016. godine započelo se sa radovima na izgradnji stambeno-poslovne zgrade u Zavidovićima čiji je stambeni dio bio...