Istina

Broj zaposlenih u RS je trenutno veći nego pred početak pandemije Covid-19

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, u intervjuu za dnevne novine EuroBlic, govorila je o aktuelnim političkim temama, ali i o ekonomskoj situaciji tokom pandemije Covid-19.

Foto: RAS Srbija

Cvijanović je, između ostalog, ustvrdila i da je broj zaposlenih u RS porastao tokom pandemije.

Novac je odlazio na zdravstvo i na podršku privredi da bi se sačuvala radna mjesta. To smo uspjeli jer kada pogledate brojeve vidite da bilježimo rast. Izvukli smo se iz nekog užasnog scenarija od kojeg smo svi strahovali. Brojevi po pitanju zaposlenosti su nadmašili one koje smo imali prije korone. Dakle, privredni život funkcioniše, ali problemi nisu prestali jer pandemijajoš traje.

Željka Cvijanović, 18.10.2021.

S obzirom na to da je prvi potvrđeni slučaj obolijevanja od Covid-19 u RS zabilježen početkom marta 2020. godine, Istinomjer je uporedio zvanične podatke o broju zaposlenih krajem februara 2020. godine s posljednjim dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, ali i evidencijom Poreske uprave ovog entiteta.

Kako je navedeno na službenim stranicama Republičkog zavoda za statistiku RS, ova statistička institucija objavljuje podatke o broju zaposlenih koji se odnose na mjesece mart i septembar u godini. Podaci za mart objavljuju se u julu, dok se podaci koji se odnose na septembar objavljuju u decembru.

Prema navedenim podacima, krajem marta 2020. godine broj zaposlenih iznosio je 275.059, dok je u septembru iste godine ukupan broj zaposlenih bio manji te je iznosio 273.395. Već krajem marta 2021. godine, prema podacima RZS-a, broj zaposlenih bio je veći u odnosu na isti period 2020. godine te je iznosio 275.358

Podaci RZS

Također, kako je navedeno u obrazloženju podataka, oni ne obuhvataju zaposlene u odbrani, zaposlene na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, u međunarodnim organizacijama, u poslovnim jedinicama izvan RS i u predstavništvima u inostranstvu.

S ciljem dobijanja najnovijih podataka o broju zaposlenih, Istinomjer je kontaktirao i Poresku upravu RS iz koje su nam dostavili podatke o broju zaposlenih u februaru 2020. godine te podatke iz augusta i septembra ove godine.

Prema evidencijama Poreske uprave RS, a na osnovu podataka iz Jedinstvenog sistema za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa, na dan 29. 02. 2020. godine bilo je registrovano 293.445 obaveznika doprinosa po osnovama osiguranja koji se tretiraju kao zaposlenje, na dan 31. 08. 2021. godine bila su registrovana 293.472 obaveznika doprinosa po osnovama osiguranja koji se tretiraju kao zaposlenje, dok je na dan 30. 09.2021. godine bilo registrovano 296.810 obaveznika doprinosa koji se tretiraju kao zaposlenje.

Poreska uprava RS, 26.10.2021.

S obzirom na sve prezentirane podatke kako Republičkog zavoda za statistiku RS-a, tako i Poreske uprave, iz kojih je vidljivo da je došlo do porasta broja zaposlenih u martu i u septembru 2021. godine u odnosu na februar 2020. godine, odnosno pred početak pandemije Covid-19, Istinomjer će tvrdnju predsjednice bh. entiteta RS Željke Cvijanović da su brojevi po pitanju zaposlenosti nadmašili one prije pandemije Covid-19 ocijeniti istinitom.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!