Neutemeljeno

Bosna i Hercegovina se ne “zasniva” na entitetima

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić gostovao je 22.6.2023. u Dnevniku D na FTV-u. Stevandić je komentirao aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, pri čemu je iznio neutemeljenu tvrdnju.

Izvor: Facebook/Ujedinjena Srpska

Naime, odgovarajući na pitanje voditeljice “da li Republika Srpska ruši državu Bosnu i Hercegovinu”, Stevandić je ustvrdio:

Nema šta rušiti. Bosna i Hercegovina se zasniva na Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nenad Stevandić, 22.6.2023.

Prvi član Ustava BiH, koji definiše kontinuitet pravnog postojanja Bosne i Hercegovine, demantuje tvrdnju Nenada Stevandića da se Bosna i Hercegovina “zasniva” na Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

Ustav Bosne i Hercegovine

Pored toga, stavom (3) člana I Ustava BiH (Sastav) definisano je da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, ali se ni na jednom mjestu u Ustavu BiH ne navodi da se BiH “zasniva” na entitetima.

S obzirom na činjenicu da se nigdje u Ustavu Bosne i Hercegovine ne navodi ništa slično, Istinomjer će tvrdnju Nenada Stevandića da se BiH “zasniva” na RS i FBiH ocijeniti neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!